Een tuin is een fijne luxe. Niet iedereen beschikt erover en niet iedereen heeft een even grote tuin. Maar als je wél over een ruime tuin beschikt, kan een gedroomde toevoeging daaraan een eigen zwembad zijn. Dat is leuk voor de kinderen, maar ook voor jezelf. Het is niet alleen plek om te spelen, maar ook om af te koelen en beweging te krijgen in de privacy van je eigen achtertuin. Als je bereid bent om een deel van je tuin hiervoor op te geven en de financiële investering te maken, kan het dus zeker waardevol zijn om een zwembad te plaatsen in je tuin. Maar er zijn wel een aantal belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden.
Wettelijke vereisten en vergunningen
Ga er niet zomaar van uit dat je gewoon een zwembad kunt aanleggen in je eigen tuin, want met een beetje pech levert je dat problemen op met de gemeente en je buren. Check eerst grondig wat de lokale bouwvoorschriften zijn voordat je ook maar één cent uitgeeft aan je zwembad. Mogelijk is er sprake van vergunningseisen waar je aan moet voldoen voordat je een zwembad in je tuin kunt plaatsen. Het kan ook zijn dat in er jouw gemeente specifieke regels bestaan met betrekking tot afmetingen en bepaalde veiligheidsaspecten rondom het zwembad. Gemeentes hebben echt wel de tools in huis om achtertuinen van inwoners te checken, en een kwaadwillende buur kan ook aan de bel trekken als deze vermoed dat er niet aan de voorschriften voldaan wordt.
Onderhoud en reiniging
Met een zwembad ben je niet klaar zo gauw hij aangelegd is. Ook daarna houd je er werk aan in de vorm van onderhoud en reiniging. Het is immers belangrijk dat het zwembad intact blijft en blijft functioneren, en dat het zwemwater schoon blijft. Niet alle zwembaden behoeven evenveel onderhoud: in sommige gevallen kan dat veel intensiever nodig zijn dan in andere gevallen. Dat is een belangrijk aspect om mee te nemen bij het maken van keuzes. Ook is het van belang dat je je vooraf al goed verdiept in verschillende soorten filtersystemen en chemicaliën die nodig zijn om het water schoon te houden, zodat je weet welke aanvullende kosten en inspanningen erbij komen kijken.
Vorm en afmeting
De beschikbare ruimte is natuurlijk een bepalende factor in wat voor zwembad je kunt plaatsen in je tuin. Soms kun je gedwongen worden tot een bepaalde vorm of beperkt worden in de maximale afmetingen. Het is wel belangrijk om je te bedenken waarvoor je je zwembad wilt gebruiken. Wil je baantjes kunnen trekken? Dan is een rechthoekig zwembad van enig formaat de beste keuze. Is hij vooral bedoeld om af te koelen en voor de kinderen om in te spelen, dan is een meer speelse vorm wellicht leuker. Wil je alleen afkoelen, dan is een klein zwembad al voldoende. Heb je niet meer ruimte en word je gedwongen tot een kleine afmeting? Door het installeren van een jetstream kun je alsnog baantjes trekken simuleren, omdat deze voor weerstand zorgt waar je tegenin moet zwemmen. Klik hier om een indruk van het aanbod aan zwembaden te krijgen.
Diepte
Iets anders waar je over na moet denken, is hoe diep je zwembad moet worden. Voor volwassenen is het prettig als hij minstens 1.40 meter diep is, maar als er jonge kinderen in moeten kunnen spelen is dat weer te diep en kan het gevaar opleveren. Een beweegbare bodem is een optie die zowel diep als ondiep mogelijk kan maken, maar dat maakt je zwembad wel meteen een heel stuk duurder. Toch kan het de moeite waard zijn om hierin te investeren, omdat je zwembad dan ook kan ‘meegroeien’ met je opgroeiende kinderen wat betreft de diepte.
Ondergrond
Omdat je zwembad uitgegraven moet worden, speelt de ondergrond een rol in het proces. Deze moet voldoende stabiliteit en draagkracht bieden om het gewicht van het zwembad en het water te ondersteunen. Zachte, onstabiele grond kan leiden tot verzakkingen en structurele problemen. Klei kan samentrekken en uitzetten, wat gecompenseerd moet worden. Verschillende soorten grond vereisen hierdoor verschillende benaderingen om ze geschikt te maken voor je zwembad. Daarnaast speelt het grondwaterpeil en een goede drainage van de ondergrond een belangrijke rol, omdat een hoge waterstand complicaties kan veroorzaken. Deze zaken kun je aanzienlijk meer kosten en werk opleveren dan je in eerste instantie gedacht had, maar het zijn zaken om zeer serieus te nemen als je lang plezier wilt kunnen hebben van je zwembad.
De juiste plaatsing
Bij het bepalen hoe groot je zwembad moet worden en welke vorm hij moet gaan krijgen, is het ook belangrijk om het aspect van de juiste plaatsing in acht te nemen. Het loont om goed na te denken over waar je je zwembad het beste kunt plaatsen in je tuin. Het liefst wil je zo veel mogelijk zonuren op je zwembad. Daardoor warmt het water op naar een aangename temperatuur, en het is natuurlijk lekkerder om in de zon te zwemmen dan in de schaduw. Dat is één reden om je zwembad niet te dicht bij bomen te plaatsen. Een andere goede reden daarvoor is dat afstand tot bomen ervoor kan zorgen dat er minder bladeren en takjes in het zwemwater terechtkomen. Probeer desalniettemin ook een plek in je tuin te vinden waar er relatief weinig wind is. Deze doet het zwemwater afkoelen en kan vuil in het water blazen. Omdat je natuurlijk ook een filter moet hebben voor je zwembad, is het belangrijk dat er ook een stroomvoorziening in de buurt van je zwembad is.
Er komt dus wel het een en ander kijken bij het plaatsen van een zwembad in je eigen tuin, maar dat is iets wat je ervoor over moet hebben om jezelf en je gezin die luxe te kunnen verschaffen. Realisme en een goede voorbereiding zijn in ieder geval van groot belang voordat je ook maar iets koopt of een schop in de grond zet. Heb je wel een tuin, maar geen ruimte voor een groot ingegraven zwembad? Dan kun je natuurlijk alsnog voor verkoeling voor de kinderen zorgen in de vorm van een opblaasbaar zwembad dat je ook weer gemakkelijk kunt opruimen. En als dat ook geen optie is, kunnen ze elkaar natuurlijk altijd nog beschieten met een waterpistool.