Zo ga je optimaal met jouw wagenpark om

Zo ga je optimaal met jouw wagenpark om

Als ondernemer ben je op zoek naar de marginale winsten. Door kleine dingen te veranderen kan je uiteindelijk grootse dingen bereiken. Dat is vooral het geval wanneer je slim met jouw wagenpark omgaat. Daar zijn zoveel directe en indirecte kosten aan verbonden, dat er vrijwel zeker mogelijkheden liggen om hier winst te boeken. Het is dan alleen wel van groot belang om heel kritisch te kijken naar wat er anders kan. In dit artikel bespreken we enkele zaken en de hulpmiddelen die je kan inzetten. Zo haal je veel meer uit je mogelijkheden.

De juiste auto’s kiezen

Het begint allemaal bij de opbouw van het wagenpark. Om alle auto’s optimaal te benutten, is het eerst zaak om te bepalen wat de beste auto’s zijn om mee te werken. Zo wil je bijvoorbeeld geen bedrijfsbussen kiezen die veel te ruim zijn. Deze loze ruimte brengt namelijk alleen maar meer kosten met zich mee. Terwijl je de kosten juist wilt terugdringen. Hoe efficiënter je met de auto’s omgaat, hoe meer je eruit kan halen. Zorg dus dat je dit tot op de cent nauwkeurig uitrekent, om zo al direct op jaarbasis veel te besparen.

Optimaal monitoren

De volgende stap is het optimaal monitoren van de voertuigen. Dit doe je aan de hand van goed fleet management. Dat betekent dat er iemand ook echt verantwoordelijk wordt voor de dagelijkse voortgang met betrekking tot het wagenpark. Zo kan je bijvoorbeeld beter bijhouden welke medewerker waar rijdt op elk moment. Om op die manier dus ook onnodige kosten te kunnen terugdringen door efficiëntere routes te kiezen. Al dit soort informatie kan besparingen op allerlei vlakken opleveren. Het is dan ook goed om te weten waar de winsten geboekt kunnen worden wanneer je deze methode toepast op het wagenpark.

Minder brandstof en minder onderhoud

De voordelen van fleet management zijn vooral terug te zien in de voornaamste kosten. Als er twee posten zijn die flink op de begroting drukken, dan zijn het wel de kosten voor brandstof en de kosten voor onderhoud. Door efficiënter te rijden is minder brandstof nodig. Wat dus de kosten direct terugdringt. Ook zal op de lange termijn wat minder onderhoud nodig zijn. Waarmee dus ook het nodige te besparen is. Wanneer je al deze kosten over de lange termijn optelt, dan haal je de investering in fleet management er gemakkelijk uit en houd je daarna nog over. Dat is wat je zoekt als ondernemer.

Meer dan alleen geld

Het is ook nog eens zo dat er meer uit te halen is dan alleen financiële winst. Er is ook veel tijd te besparen wanneer je de ritten beter registreert. Het besparen van tijd kan indirect weer winst in geld opleveren. De tijd die je overhoudt kan je namelijk aan andere werkzaamheden besteden. Die dan weer meer kunnen opleveren. Wat dus ook zorgt dat je er zeker van kan zijn dat je meer uit je bedrijf kan halen. Ook op deze manier kan het management dus zorgen dat je uiteindelijk voordeel eruit haalt.

De optimale staat

Zorgen dat de voertuigen in de best mogelijke staat zijn maakt ook een groot verschil. Wanneer je zorgt dat jouw bedrijfsauto’s goed onderhouden zijn, dan verbruiken ze bijvoorbeeld minder. Zorg dus dat alles, van de ruitenwisservloeistof tot en met de motor, goed nagekeken wordt. Zo kan je er zeker van zijn dat de auto’s minder verbruiken en dus ook beter presteren. Samen met het managen van de vloot kan je dus op deze manier wel heel besparen op bijvoorbeeld brandstof. Zeker bij een groot wagenpark is zo een flink verschil te maken. Onderhoud mag dus niet onderschat worden door ondernemers.

Op de juiste wijze inzetten

Naast de directe omgang met de voertuigen, is er ook nog veel te winnen wanneer je zorgt dat je ze op de juiste wijze leert inzetten. Zo is het bijvoorbeeld slim om de ritten goed te plannen. Ook het optimaal indelen van de voertuigen kan veel opleveren. Daarom is het dus ook belangrijk om je hier in te bekwamen. Wanneer je er zeker van bent dat de auto’s goed beladen zijn en ook nog eens logisch zijn ingedeeld, dan kan je daar heel veel zakelijk voordeel uit halen. Bovendien is dit natuurlijk ook veel fijner werken voor de medewerkers.

Analyse op lange termijn

Optimaal omgaan met het wagenpark betekent ook dat je naar de lange termijn moet kijken. Zo kan je bijvoorbeeld bekijken of je voor bepaalde voertuigen toch niet een ander model als vervanger moet kiezen. Nog beter is het wanneer je het wagenpark kan verkleinen, maar toch hetzelfde gedaan kan krijgen. Dit kan namelijk helemaal de kosten terugdringen. In dat opzicht is het dus een goed idee om ook daarnaar te kijken. Aan de hand van de informatie die je verzamelt door fleet management, kan je ook de lange termijn beter volgen.

Andere voertuigen inzetten

Het is ook aan te raden om eens te bekijken of er misschien mogelijkheden met andere voertuigen liggen. Overstappen van brandstof naar elektrisch rijden kan bijvoorbeeld al een verschil maken. Nog groter wordt het verschil wanneer de auto vervangen wordt door bijvoorbeeld een e-bike. Wanneer je kleine klussen binnen de grenzen van de gemeente hebt, kan dit weleens een hele slimme zet zijn. Daarmee kan je niet alleen veel goeds doen voor het bedrijf, maar ook voor de gezondheid van de medewerker en de maatschappij. Ook dit zijn dus zaken die je moet bekijken om er het maximale uit te halen.

Hulp van specialisten inschakelen

Om het wagenpark optimaal te benutten is het slim om specialistische kennis in te zetten. Door fleet management bijvoorbeeld goed in te regelen met de juiste software kan je al heel veel bereiken. Daarom is het ook altijd aan te raden om niet alleen de software aan te schaffen, maar ook een specialist erbij te betrekken om het maximale uit de mogelijkheden te halen. Op die manier is er nog meer uit het wagenpark te halen. Waardoor je er uiteindelijk zakelijk een heel groot voordeel uit kan halen. Precies zoals je dat het liefst ziet als ondernemer.

Delen:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp
Email
Gerelateerde reviews