Zo bouw je een mooi huisje in jouw tuin

Zo bouw je een mooi huisje in jouw tuin

Wil je extra veel van je tuin genieten? Zorg dan voor een mooi huisje. Daar kan je het vakantiegevoel opwekken, zonder dat je er de deur voor uit hoeft. Het is natuurlijk mogelijk om een huisje kant-en-klaar aan te schaffen en deze te laten plaatsen door een specialist. Leuker is het om deze kleine woning zelf te bouwen. Dit is ook nog eens een grote uitdaging. Zorg dat je materiaal zoals hout, isolatiemateriaal en epdm folie in huis haalt. Zorg dat je gereedschap op orde is. Nu kan je beginnen met bouwen. Wij helpen je alvast op weg.

Zoek een plan

Je kan natuurlijk zelf het huisje ontwerpen. Het is echter een beter idee om alvast een bouwplan te gebruiken. Zo kan je het nog altijd zelf bouwen, maar weet je wel zeker dat de afmetingen en materialen allemaal kloppen. Dit helpt om onverwachte problemen te voorkomen. Je hebt bovendien ook een goed beeld van het materiaal en de gereedschappen die je nodig hebt. Je kan dan dus alles in huis halen om te zorgen dat dit project tot een goed einde wordt gebracht. Er zijn veel verschillende bouwtekeningen te krijgen, dus je vindt altijd wel iets passends.

Het materiaal aanschaffen

De volgende stap is het aanschaffen van het benodigde materiaal. Dit kan je allemaal uit het plan dat je eerder hebt uitgekozen halen. Zorg dat je bijvoorbeeld voldoende hout, zowel palen als planken, in huis haalt. Zorg ook dat andere elementen die minder voor de hand liggen allemaal goed op orde zijn. Daktrimmen zijn daar een goed voorbeeld van. Die heb je nodig om het dak mooi en nauwkeurig af te werken. Je kan dit mooi combineren met isoleermateriaal voor het dak. Zo kan je er ook zeker van zijn  dat je dus ook altijd lekker droog zal zitten.

Vergelijk de opties

Of het nu om materiaal gaat, of om gereedschap, het is altijd belangrijk om de opties te vergelijken. Het gaat dan niet alleen om de prijs. Het gaat juist ook om de kwaliteit. In het geval van gereedschap is het bijvoorbeeld belangrijk om precies het juiste te kopen. Werk je liever met een schroefboormachine, of ben je juist beter af wanneer je met een accuboormachine werkt? Het is essentieel dat je dit goed uitzoekt, want dit zal de kwaliteit van het huisje dat je bouwt sterk beïnvloeden. Neem dus voor alle mogelijke materialen en gereedschappen goed de tijd voor het uitzoekwerk.

Vergeet de randzaken niet

Het is ook belangrijk om de randzaken niet te vergeten. Al is randzaken misschien niet de beste benaming. Wanneer je een bouwproject aanpakt, dan moet je niet alleen aandacht hebben voor de materialen en gereedschappen. Het is bijvoorbeeld ook belangrijk om te zorgen dat je de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen aanschaft. Dit gaat niet alleen om een beschermende bril, helm en gehoorbescherming. Het gaat bijvoorbeeld ook om het juiste stofmasker. Ook hele andere materialen kunnen van pas komen. Denk bijvoorbeeld aan een leidingzoeker. Zo voorkom je problemen wanneer je aan de slag gaat in de buurt van bestaande bouw.

Alles op maat maken

Wanneer je materiaal zoals hout gaat gebruiken, dan koop je dit natuurlijk onbewerkt. Het is nu dus ook zaak om dit goed op maat te maken, aan de hand van de bouwtekening. Daarvoor heb je dan dus ook wel geschikt gereedschap nodig. Misschien heb je nog niet alles in huis. Denk bijvoorbeeld aan een afkortzaag. Het is zaak om heel precies te werken, dus wil je daar ook de juiste zaag voor inzetten. Hoe alles eruit moet komen te zien, kan je natuurlijk uit de bouwtekening halen. Wanneer de elementen op maat zijn, kan je ze gaan verwerken in de bouw.

Stap voor stap opbouwen

Nu kan je stap voor stap het huisje opbouwen. Je begint natuurlijk bij de fundering en je eindigt met het dak. Zorg dat alles goed in elkaar zit, bijvoorbeeld door met een lijmpistool te werken. De elementen die nog steviger moeten vastzitten kan je natuurlijk met een spijkerpistool aanpakken. Zo zorg je voor een stevig geraamte dat je kan bedekken. Het is wel belangrijk om hier goed de tijd voor te nemen. Je wilt er natuurlijk wel zeker van zijn dat alles klopt. Daarvoor gebruik je bijvoorbeeld een laserwaterpas om alles goed uit te meten.

Oog voor detail

Wanneer het huisje staat, is het tijd om je op de details te richten. Zo wil je het bijvoorbeeld mooi afwerken. Ook daarvoor geldt weer dat het wel belangrijk is dat je met de juiste spullen en materialen werkt. Houtlijm is daar een goed voorbeeld van. Lijm is voor dit type bouwprojecten vaak juist heel geschikt, dus is het slim om daarmee te werken. Zorg er wel voor dat je met de beste soort werkt. Om op die manier ook echt zeker te zijn dat alles er mooi strak uit komt te zien.

Hulp van specialisten inschakelen

Het is zeker leuk en uitdagend om zelf met dit soort projecten aan de slag te gaan. Dat neemt niet weg dat het goed mogelijk is dat je bepaalde onderdelen te lastig vindt, of er niet helemaal uit komt. Dan kan je natuurlijk altijd ook gewoon een specialist erbij inschakelen. Bijvoorbeeld als het om het werk op het dak gaat, waar eerder al aandacht aan geschonken werkt. Dit is toch wel behoorlijk specialistisch en het is essentieel dat dit goed gedaan wordt. Dan is werken met iemand met verstand van zaken dus vaak ook de beste optie om voor te gaan.

Genieten van het huisje

Nu alles compleet is en het huisje staat, is er eigenlijk nog maar één ding te doen. Het is nu natuurlijk tijd om er lekker van te gaan genieten. De zomers zijn tegenwoordig warmer en duren langer, waardoor je dus ook veel meer plezier van het huisje kan hebben. Lekker genieten met een drankje in de hand was nog nooit zo gemakkelijk. Het voelt alsof je iedere dag een paar uur op vakantie kan. Alleen hoef je dan dus geeneens je eigen tuin ervoor te verlaten. Dit maakt het meer dan de moeite waard om het werk te doen.

Delen:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp
Email
Gerelateerde reviews