Zelf kleding stomen

Zelf kleding stomen: zo doe je dat

Stomen is de gemakkelijkste manier om je kleding mooi strak te krijgen. In het dagelijks leven stap je dan misschien de plaatselijke stomerij binnen en laat je alles voor je verzorgen. Maar er zijn altijd momenten waarop dit niet kan. Je hebt het bijvoorbeeld te druk. Of je bent op vakantie en hebt geen idee waar je een stomerij kan vinden. Dan is het handig om te weten hoe je zelf kleding kan stomen. Daarvoor moet je eerst de beste kledingstomer aanschaffen. Vervolgens kan je alles in een paar stappen voor elkaar krijgen.

Leer je stomer kennen

Voor je begint met zelf kleding stomen, is het wel belangrijk dat je eerst goed met je stomer leert omgaan. Neem bijvoorbeeld de gebruiksaanwijzing eerst eens goed door.  Elke stomer werkt net even anders en je wilt natuurlijk wel zeker zijn dat je alles uit de mogelijkheden haalt. Wanneer je dus eerst je stomer goed leert kennen, dan maak je de kwaliteit van het stoomproces ook direct een flink stuk beter. Met de beste stoomgenerator werk je bijvoorbeeld net even anders dan met een thuisstomer. Vervolgens kan je dan de volgende stappen volgen.

Maak de kleding klaar

Zoek de kledingstukken die je wilt stomen uit. De meeste kledingstomers kunnen alle verschillende soorten kledingstukken aan, dus daar heb je geen omkijken naar. Het best kan je de kleding plat neerleggen of tegen een glad maar hard oppervlak zoals een deur hangen. Je doet dit omdat je dan de hardnekkige kreukels goed kan stomen. Ook voor boorden en kragen is dit een stuk gemakkelijker. Dit zijn immers de plekken die het lastigst goed strak te krijgen zijn. Nu de kleding klaarligt of -hangt kan je de volgende stap zetten.

De kledingstomer klaarmaken

Zorg dat je kledingstomer is voorbereid om aan de slag te gaan. In de meeste gevallen gaat het er dan om dat je de stekker in het stopcontact steekt en even afwacht. Zo kan het apparaat zich even goed opwarmen. Voor de meeste apparaten geldt dat ze binnen 45 seconden tot een minuut klaar zijn als je ze verticaal wilt gebruiken. Wanneer je echter horizontaal wilt gaan stomen, dan zal je vaak wat langer de tijd moeten nemen om de stomer te laten opwarmen. In dat geval moet je al snel rekenen op zo’n 90 seconden opwarmtijd. Dit is natuurlijk nog altijd niet lang. Nu kan je ermee aan de slag.

De eerste stoom afblazen

Nu kan je bijna daadwerkelijk de kleding gaan stomen. De stoomapparaten hebben een stoomhendel die je moet indrukken. Doe dit eerst even een paar seconden zonder dat je de kleding raakt. Houd het apparaat wel van je af. De eerste stoom kan je namelijk niet gebruiken omdat daar ook nog wat waterdruppeltjes in zitten. Wanneer deze eerste stoom is afgevoerd, kan je aan de slag. Je hebt nu namelijk de eerste stoom afgeblazen en het apparaat is helemaal klaar om ermee aan de slag te gaan. Dat doe je op de volgende manier.

De kleding stomen

Alles is nu eindelijk klaar om zelf kleding te stomen. Je plaatst de stomer op de kleding en trekt deze in banen over de kleding heen. Let even goed op met het trekken van deze banen. Het is natuurlijk belangrijk dat de kleding er weer netjes en strak uit komt te zien. Je wilt dus wel in gelijke banen over de items heen gaan en geen stukje missen. Je hebt eerder ook al de handleiding doorgenomen om goed te leren hoe je dit het best kan doen. Gebruik die kennis dan ook om te zorgen dat het stomen ook het gewenste resultaat oplevert. Zo kan je dus ook wanneer er geen stomerij in de buurt is toch al je favoriete items nog eens aantrekken.

Combineren met strijken

Het is belangrijk om wel een goed beeld van de beste kledingstomers te hebben. Ze zijn goed te gebruiken om je kleding op te frissen en het mogelijk te maken om alles nog eens te dragen, zonder dat je het hoeft te strijken. Het is echter niet zo dat je voortaan helemaal zonder het beste strijkijzer kan. Je zal nog altijd je kleding op enig moment moeten wassen en strijken. Het is echter wel zo dat dit een goede aanvulling kan zijn. Wanneer je kleding nog niet vuil is, of wanneer je nog even niet in staat bent om te wassen en strijken, dan is stomen een veel beter alternatief. Voor het behoud van de kwaliteit van je items kan je het echter beter allebei in je arsenaal hebben zitten.

Delen:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp
Email
Gerelateerde reviews