Wat kost een elektrische kachel

Wat kost een elektrische kachel? Alles wat je moet weten over het verbruik

De beste elektrische kachel kies je vooral vanwege de praktische voordelen die deze verwarming biedt. Er zitten echter ook de nodige voordelen voor de portemonnee aan. Wanneer je kijkt naar de kosten van haarden en het verbruik, dan zal je al snel overtuigd zijn. Om daar een goed beeld van te vormen, is het slim om dit artikel eens door te nemen. Je leert hier alles wat je moet weten over het verbruik. Om op die manier dus ook direct de juiste keuze voor een kachel voor eigen gebruik te kunnen maken.

Verschillende soorten kachels

Wanneer je op zoek gaat naar de juiste kachel, dan heb je misschien ook wel naar de beste petroleum kachel gekeken. Toch ben je bij de elektrische haard uitgekomen. Dat komt doordat deze haarden het beste totaalplaatje bieden. De aanschafprijs is goed te betalen. Daarnaast is het zo dat de kosten voor het branden lekker laag blijven. Waar andere soorten kachels een bepaalde brandstof nodig hebben, werk je in deze haarden met elektriciteit. Dat betekent dus dat het er vooral op neerkomt dat je een goed beeld van de energiekosten moet vormen. Je kan een goed beeld vormen wanneer je het gemiddelde verbruik kent.

Simpel aan te sluiten

Het fijne aan de elektrische kachel is dat deze zo simpel te gebruiken is. Je hoeft alleen maar de stekker in het stopcontact te steken. Of je nu een normaal model kiest, of voor de beste keramische kachel gaat, maakt niet uit. Zodra je ze aangesloten hebt, dan is het wel zo dat dus ook het verbruik van elektriciteit begint. Wel is het zo dat je veel invloed hebt op de mate waarin dit gebeurt. Dit hangt namelijk af van het model dat je kiest en de functies die je benut als je de haard aanzet.

Voor sfeer of voor verwarming?

Een belangrijk onderscheid dat je moet maken wanneer je kijkt naar de kosten voor verbruik van elektrische haarden, is of je deze voor de sfeer of voor verwarming gaat gebruiken. Dit is natuurlijk anders wanneer je voor een kachel of keramische kachel hebt gekozen, daar zit namelijk de sfeerfunctie niet op. Die zijn puur voor verwarming te gebruiken. Heb je een sfeerhaard gekozen, dan kan je ook alleen de kunstmatige vlammen laten branden zonder verwarming en ben je niet veel kwijt aan energiekosten. Dit kost je dan hooguit 2 tot 3 cent per uur In het vervolg van dit artikel gaan we vooral in op de kosten voor verwarming.

Kosten voor het verwarmen

Kosten voor het verwarmen

Stel nu dat je de elektrische kachel voor verwarming gaat gebruiken. Wat kost dit dan per uur? De verwarmingsfunctie is heel handig te gebruiken om een warmte bij te verwarmen. Kom je net thuis in een koude woonkamer? Dan is het met een elektrische kachel sneller warm dan met de cv-installatie. Ze geven veel warmte af en daardoor kan je dus snel voor wat warmte zorgen terwijl je cv langzaam opstookt. Heb je een model van 2kW? Dan kan je daarmee al voor 22 cent per uur voor verwarming zorgen. Dit hangt wel af van het model, sommige zijn duurder.

In verhouding plaatsen

Wanneer je met 1 tot 2kW werkt, dan ben je dus ergens tussen 22 en 39 cent per uur kwijt aan verbruik van energie. Dit lijkt misschien veel, maar je moet het wel in de juiste verhouding plaatsen. Wanneer je bijvoorbeeld kijkt naar wat het kost om op gas, hout of olie te stoken, dan zal je al snel merken dat al die opties stuk voor stuk veel meer zullen kosten. In dat opzicht is het dus helemaal nog niet zo’n slecht idee om een elektrische kachel als bijverwarming in huis te gebruiken. Zo heb je het snel warm voor een lage prijs.

Een beter inzicht

Misschien kan je niet goed plaatsen hoeveel je nu precies kwijt bent als jee 22 tot 39 cent per uur verbruikt. Daarom is het goed om even een rekensom te maken voor het maandverbruik. Stel dat je jouw elektrische kachel 3 uur per dag laat branden. In een maand met 30 dagen is dat dus 90 uur per maand. Stel dat je 2kW aan vermogen hebt en dus 39 cent per uur kwijt bent. 0,39×90=35,10. Dat betekent dus dat je per maand iets meer dan 35 euro verbruikt op deze manier. Naar verhouding valt dit dus mee.

Factoren die een rol spelen

Er zijn natuurlijk wel verschillende factoren die een rol spelen. Zo is natuurlijk al eerder verwezen naar de verschillen in vermogen. Daarnaast is het natuurlijk nooit zo dat je iedere dag precies 3 branduren draait met je elektrische kachel. Ook is het zo dat de kosten voor elektriciteit kunnen verschillen per moment. Al dit soort zaken moet je dus wel meenemen in de uiteindelijke berekening van de kosten van het verbruik.

Slimme functies benutten

Je kan ook op andere manieren je kosten wat lager houden. Dat doe je bijvoorbeeld door voor de beste ventilatorkachel te kiezen. Dankzij de ventilator wordt de warmte van de kachel wat sneller verspreid. Waardoor je dus eerder een ruimte warm hebt gestookt. Wat dus ook weer betekent dat je wat minder verbruik nodig hebt. Dat kan dus een goede oplossing zijn wanneer je nog doeltreffende en voordeliger een kamer wilt opwarmen. Het is zeker aan te raden om dit dus ook even uit te zoeken voor je een keuze maakt voor een bepaald model.

De conclusie

Wanneer je kijkt naar de kosten voor verbruik van een elektrische kachel per uur, dan zal je al snel tussen 22 en 39 cent per uur uitkomen. Dit gaat over modellen met een vermogen van 1 tot 2kW. Aan de hand van hoe groot het vermogen precies is, is nog preciezer te zeggen hoeveel cent je per uur kwijt bent. Door slim te handelen kan je de kosten voor het verbruik nog iets verlagen, bijvoorbeeld door een ventilatorkachel te kiezen. Wanneer je elektrische kachels met kachels die op andere manieren stoken vergelijkt, dan ben je eigenlijk altijd voordeliger uit met de elektrische opties.

Delen:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp
Email
Gerelateerde reviews