Om je kleding goed schoon en fris te houden heb je zowel een wasmachine en een droger nodig. In de ideale wereld heb je een flink washok en zet je ze op de beste wasmachine verhoger zodat je gemakkelijk elke was draait. In de echte wereld heb je natuurlijk maar beperkt ruimte in huis. Wanneer je daar een wasmachine en een droger in kwijt moet, dan moet je creatief zijn. Bijvoorbeeld door ze op elkaar te stapelen. Zo houd je meer ruimte vrij. Je kan echter niet zomaar alles op elkaar zetten. Het is belangrijk om de juiste methode toe te passen. In dit artikel leer je precies hoe dat moet.
Stap 1: de juiste set kiezen
Het is slim om voor de beste wasmachine te kiezen. Het is echter wel belangrijk om vanaf het eerste moment rekening te houden met het feit dat je wilt gaan stapelen. Daarom is het slim om voor een set van een droger en wasmachine te kiezen. Dit is natuurlijk iets anders dan een was-droogcombinatie. Het gaat om een zogenaamde kit van zowel een wasmachine als een droger die goed op elkaar passen. Ze zijn vaak van hetzelfde merk en ook nog uit dezelfde serie. Daardoor zijn ze zo gemaakt dat je ze simpel kan stapelen en dat het allemaal precies past.
Stap 2: passen in de ruimte
Zoals gezegd denk je vooral aan stapelen omdat de ruimte die je beschikbaar hebt beperkt is. In dat opzicht is het dus ook goed om eerst eens te kijken hoeveel ruimte je hebt en wat daarin past. Misschien is het voor jou wel beter om met de beste mini wasmachine te werken. In de meeste gevallen heb je echter wel genoeg ruimte om zowel de wasmachine, droger als het tussenstuk op elkaar te passen. Meet alles gewoon even goed uit en houd daarbij wat extra ruimte vrij voor bijvoorbeeld de kabels en om de warme lucht via de ventilatie te kunnen laten ontsnappen.
Stap 3: het plaatsen van de machines
Nu je de wasmachine en de beste wasdroger hebt gevonden, kan je ze gaan plaatsen. Zorg ook dat je het tussenstuk en wat antislipmateriaal in huis hebt gehaald. Als je een set koopt, dan zit dit er al bij. Daarnaast heb je een waterpas, een boor een schroevendraaier en een vriend of broer die je helpt met tillen nodig. Het is niet heel lastig om alles te plaatsen, mits je maar nauwkeurig bent. Door goed te passen en meten kan je er zeker van zijn dat alles stabiel staat en goed past in de ruimte die je beschikbaar hebt.
Stap 4: de wasmachine waterpas plaatsen
De wasmachine en droger moeten recht op elkaar komen te staan. Je zet de wasmachine altijd onder, aangezien deze het zwaarst is. Daar komt de waterpas in het spel zodat je zeker weet dat deze goed en stabiel staat om trillingen te voorkomen. Je kan de machine verstellen door te draaien aan de pootjes, net zo lang tot je deze waterpas hebt gezet. Het is slim om eerst te stellen en daarna het antislipmateriaal aan te brengen. Eventueel kan je de wasmachine op een trillingdemper zetten om trillingen en herrie te voorkomen. Dit draagt bij aan de stabiliteit. Nu de wasmachine goed staat, kan je kijken naar hoe je hier de droger goed op kan plaatsen.
Stap 5: het tussenstuk plaatsen
Het op elkaar plaatsen van een wasmachine en een droger gaat altijd met een tussenstuk. Dit doe je voor de veiligheid. Soms wordt dit tussenstuk onder de naam stapelkit verkocht. Er zijn universele modellen op de markt, maar als je een set koopt, dan zit het tussenstuk dat specifiek voor jouw machines bedoeld is erbij. Een voordeel van de tussenstukken is dat er vaak ook wat leuke extra’s op zitten zoals een uitschuifbare plaat die je kan gebruiken bij het sorteren van je was als het uit de droger komt. Overigens moet je ook hier weer antislipmateriaal onder gebruiken als je het tussenstuk op de wasmachine zet.
Stap 6: de droger erop plaatsen
De laatste stap is het plaatsen van de droger op de wasmachine. Of je nu een set hebt gekocht, of je combineert een losse wasmachine bijvoorbeeld met de beste warmtepomp droger, de volgorde is altijd hetzelfde. De droger moet je samen erop tillen, want dit lukt je niet alleen. Ze zijn behoorlijk zwaar, dus wees wel voorzichtig met het dragen. Plaats hem precies op het tussenstuk zodat ook hiervoor weer geldt dat alles mooi stabiel en waterpas staat. In principe is alles nu klaar en kan je ermee aan de slag.
Bonusstap: een bevestigingsriem gebruiken
Het kan een optie zijn om een bevestigingsriem te gebruiken. Dit is een manier om je wasmachine en droger nog steviger vast te zetten als je ze stapelt. Je rolt de bevestigingsriem dan eerst volledig uit. Je kan nu de riem via de gleuf in het tussenstuk vanaf rechts van boven naar beneden doorsteken. Je haalt de riem dan onder de wasmachine door. Om het in dezelfde gleuf aan de linkerzijde van beneden naar boven door te steken. Zorg dat je de riem goed recht en in het midden houdt als je dit doet. Je kan nu de riem over de droger heen trekken en wanneer je weer aan de rechterkant bent uitgekomen kan je de bevestigingsriem met behulp van de riemspanner aanspannen. Op die manier trek je alles strak en weet je zeker dat alles goed stabiel blijft staan.
Geen ruimte om te stapelen?
Wanneer je al deze stappen volgt, dan kan je er zeker van zijn dat je wasdroger veilig op je wasmachine staat. Je kan nu gewoon je was draaien zonder problemen. Is het zo dat je zelfs met stapelen nog niet voldoende ruimte bespaart, of heb je geen ruimte om te stapelen? Dan is er altijd nog een alternatief waar je voor kan gaan. In dat geval is het een goed idee om toch voor een was-droogcombinatie te kiezen. Dit is één machine waar beide opties in zitten. Op die manier kan je dan toch gewoon alles verzorgen en heb je nog minder ruimte nodig. Dit kan je dus altijd nog als alternatief in je hoofd houden.