Met deze tips creëer je een ontspannen sfeer in de tuin

Met deze tips creëer je een ontspannen sfeer in de tuin

Een woonkamer van iemand die ontspanning belangrijk vindt, is waarschijnlijk een oase van rust. Het is de plek om even tot jezelf te komen en na te denken over wat echt belangrijk voor je is. In de zomermaanden zijn we wat vaker buiten op het dakterras of in onze achtertuin. Zorg er daarom ook voor dat deze buitenruimte dezelfde rust uitstraalt als de woonkamer. Benieuwd hoe jij een ontspannen sfeer creëert in je achtertuin? Lees dan snel verder! 

Creëer verschillende plekjes

Begin met het maken van verschillende zithoekjes en rustige plekjes. Maak een rustige hoek met comfortabele meubels waar je ontspannen in kunt lezen. Hang een hangmat op of zet een rustieke houten bank neer. Dit zijn de perfecte plekken waar je even tot jezelf kunt komen. Creëer een plek met een buitenkleed en comfortabele kussens, wat perfect is voor een meditatie. Scheid de ruimte af met een tuinboog om even weg te zijn van de drukte van de wereld.

Creëer verschillende plekjes

Maak gebruik van water

Water als decoratie speelt een belangrijke rol in een tuin waar een ontspannen sfeer centraal staat. Het geluid van stromend water is niet alleen rustgevend; maar helpt ook goed bij het mediteren. Overweeg het installeren van kleine fonteinen. Fonteinen zorgen voor rust en sfeer in de tuin. Ga daarnaast voor een vijver die ook vogels en andere kleine dieren aantrekt. Dit zorgt voor een vredig en levendig gevoel. 

Een andere optie is een zwembad. Een zwembad in de tuin is de belichaming van ontspanning en luxe. Het glinsterende water biedt een onmiddellijke ontsnapping aan de hectiek van het dagelijks leven, nodigt uit tot verkoeling op warme dagen en biedt een serene plek voor lichaam en geest om tot rust te komen. Het zachte geruis van water werkt kalmerend, terwijl de reflectie van de zon op het oppervlak een spel van licht creëert dat de zintuigen prikkelt. Zwemmen, drijven of gewoon aan de waterkant zitten met een boek, het zwembad wordt een privé-oase waar stress en zorgen wegsmelten. Het is niet alleen een plek voor fysieke activiteit, maar ook een ruimte voor reflectie, ontspanning en het genieten van de natuurlijke schoonheid van de buitenomgeving.

Bloemen en planten

Natuurlijk zijn de juiste bloemen en planten essentieel voor een ontspannen sfeer. Ga voor planten die het hele jaar mooi bloeien en weinig onderhoud nodig hebben. Denk aan lavendel of bamboe. Dit ziet er mooi uit en zorgt geheid voor een rustgevend gevoel. Met planten en hoge bomen creëer je schaduwplekjes en privacy in de tuin. Dit zijn perfecte plekjes om even te liggen, te mediteren en vooral tot rust te komen. 

Al met al zijn bloemen en planten ware sfeermakers in elke tuin. Lavendel, met zijn rustgevende geur en prachtige paarse tinten, brengt een kalme, ontspannen sfeer. Rozen, symbool van liefde en passie, voegen een vleugje romantiek toe met hun diverse kleuren en verfijnde geur. Geraniums, met hun heldere en vrolijke bloesems, brengen levendigheid en een gevoel van welkom. Varens en Monstera voegen met hun weelderige groen en unieke bladvormen een tropisch en fris gevoel toe aan de ruimte. Deze bloemen en planten transformeren elke omgeving, creëren een gevoel van welzijn en brengen door hun schoonheid en geur een onmiskenbare sfeer met zich mee.

Gebruik natuurlijke materialen

Naast water, bloemen en planten maak je ook vooral gebruik van natuurlijke materialen. Deze komen met een rustgevende sfeer. Gebruik materialen als hout, steen en riet. De eenvoud en rust die dit uitstraalt geeft je geheid een ontspannen gevoel. Maak ook gebruik van linnen op je tuinmeubels. Dit geeft het meubilair een luchtige sfeer. Deze materialen zijn een goede aanvulling op de rust in je tuin.  

Zoals je ziet, draait het bij een ontspannen sfeer vooral om één zijn met de natuur. Met water, bloemen, planten en het gebruik van natuurlijke materialen haal je levendigheid, maar ook rust naar je achtertuin. Ga zitten in een van de hoekjes en keer je even tot jezelf. Je merkt al snel hoe rustig je je voelt.

Kies voor fraaie sfeerverlichting in je tuin

Fijne sfeerverlichting kan een tuin transformeren tot een magische avondoase. Zachte, warme lichten die subtiel tussen de planten zijn geplaatst, creëren een uitnodigende en serene atmosfeer. Denk aan lantaarns langs paden die een zacht, geleid licht uitstralen, waardoor elke stap een ontdekkingsreis wordt. Solarlampen die zich overdag opladen en bij schemer hun energie vrijgeven, zorgen voor een duurzame betovering. Slingerlampjes in bomen of langs pergola’s geweven, voegen een speelse, feestelijke sfeer toe. Accentverlichting die architecturale details of specifieke planten uitlicht, creëert diepte en interesse. Deze verlichting nodigt uit tot ontspanning en samenzijn, waardoor de tuin een verlengstuk van het huis wordt bij nacht.

Kies voor een groene muur

Een groene muur in een tuin is niet alleen een visueel spectaculair element, maar ook een levend kunstwerk dat biodiversiteit en frisheid in de ruimte brengt. Bestaande uit klimplanten, mos, en een variëteit aan bladgroen, creëert het een verticale tuin die de zintuigen prikkelt. Deze levende muur dient als natuurlijke airconditioning, zuiverend de lucht terwijl het tegelijkertijd een rustgevende achtergrond van groen biedt. Het biedt een habitat voor vogels en insecten, verrijkt de biodiversiteit, en verbetert het microklimaat van de tuin. Esthetisch gezien voegt het textuur en diepte toe, maakt indrukwekkende accenten mogelijk en transformeert zelfs de kleinste ruimtes in weelderige, groene toevluchtsoorden.

Denk aan je privacy

Om echte privacy in je tuin te creëren, zijn er verschillende slimme en stijlvolle oplossingen. Hoge schuttingen of muren bieden een directe afscheiding van de buitenwereld, terwijl dichtbegroeide hagen natuurlijke barrières vormen die nieuwsgierige blikken buiten houden. Het plaatsen van strategisch geplaatste pergola’s of schaduwdoeken kan ook intieme zones creëren zonder het gevoel van ruimtelijkheid te verliezen. Door het toevoegen van verticale tuinen of klimplanten wordt de privacy versterkt met een groene touch. Deze elementen samen zorgen niet alleen voor een afgeschermde tuin, maar ook voor een rustige plek waar je ongestoord kunt relaxen, omgeven door natuur. Zo wordt de tuin een persoonlijk toevluchtsoord waar je in alle rust kunt genieten van de buitenlucht.

Delen:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp
Email
Gerelateerde reviews