Katten kunnen behoorlijk wat schade in je tuin aanrichten. Zo kunnen ze bijvoorbeeld overal poep achterlaten. Ook willen ze nog weleens beginnen te graven in jouw tuin. Terwijl jij er zoveel tijd en energie in hebt gestoken om de tuin zo mooi als mogelijk te maken. Het kan je dan helpen wanneer je weet op welke manieren je katten uit de tuin kan houden. Dat doe je bijvoorbeeld door te werken met de beste kattenverjager op de markt. Op die manier ben je er zeker van dat de diertjes wel wegblijven uit jouw groene domein. Er zijn echter ook allerlei andere diervriendelijke methodes die goed werken. Daarover leer je in dit artikel alles!
Werken met bodembedekkers
Een goede manier om katten uit de tuin te houden is door met bodembedekkers te werken. Deze planten zorgen ervoor dat katten simpelweg de ruimte niet hebben om in jouw tuin aan de slag te gaan. Er zijn voldoende soorten die katten niet fijn vinden. Denk aan de citroengeranium, citroentijm, citroenmelisse of citroenvebena. Maar ook de ooievaarsbek, vuurwerkplant, wijnruit en mei- of vuurdoorn kunnen goed werken. Deze planten schrikken katten af met hun geur, maar zorg wel dat je er meer dan één plaatst om het effect goed te kunnen benutten. Dat de planten ook de bodem bedekken is een bijkomend voordeel, want dan gaan de katten dus niet graven.
Het gebruik van cacaodoppen
De bodem bedekken is dus een goede manier om katten tegen te houden. Dat kan je niet alleen met planten doen. Er zijn ook allerlei andere opties. Denk aan cacaodoppen, boomschors of houtsnippers. De reden waarom dit goed werkt is omdat de katten dan niet heel aangenaam kunnen lopen. Daarnaast maken al deze materialen een voor katten scherp geluid. De geur van cacao en hout valt ook niet in de smaak bij katten. Wanneer je hiermee gaat werken, dan is het wel belangrijk om zo nu en dan een nieuwe laag aan te brengen om de werking te behouden. Dit kan je keer op keer opnieuw blijven herhalen voor maximaal effect.
Andere manieren om de grond te bewerken
Er zijn ook andere manieren om de bodem te bedekken. Zo kan je zelf een raster maken, bijvoorbeeld met bamboestokken. Je zet er een aantal rechtop en maakt vervolgens met diagonale en kruislingse stokken een raamwerk. Zorg dat je dit niet te hoog plaatst, want je wilt natuurlijk niet dat de katten er onderdoor kunnen. Zo kan je de grond gewoon open houden om er iets te laten groeien, zonder dat katten erbij kunnen. Je kan ook satéprikkers gebruiken in de grond. Als je die kort op elkaar plaatst, dan is er geen ruimte voor de katten. Doe dit dan wel met de punt naar beneden want je hoeft de diertjes natuurlijk niet te verwonden. Als je het ze maar moeilijk maakt om door de tuin te lopen.
De resten van koffie benutten
Je kan de katten ook foppen door koffieresten door je aarde te mengen. Wanneer je koffiedik of -drab op de grond gooit, dan zal dit aan de pootjes blijven plakken op het moment dat ze gaan graven. Koffiedrab van de pootjes likken is namelijk niet gemakkelijk en smaakt ook niet. Het is dus vooral belangrijk dat je goed weet waar de katten graven. Daar kan je de resten van de koffie dan gooien. Er komt bovendien een extra voordeel bij kijken, want koffiedik is ook goed voor je de vruchtbaarheid van je tuin. Zo profiteer jij er dus op meerdere manieren van wanneer je dit middel gebruikt in de strijd tegen katten.
Planten waar katten van houden
Je kan het ook omdraaien. Wanneer je bijvoorbeeld wat planten waar katten van houden op een plek in de tuin zet, dan kan je er zeker van zijn dat je de beestjes naar die plek lokt. Dat betekent dus ook dat de rest van jouw tuin verder gewoon veilig is. Daar zullen ze dan niet zo snel gaan poepen of graven. Dat maakt het voor jou een stuk gemakkelijker. Een goede optie is natuurlijk kattenkruid. Er zijn echter ook andere planten, zoals schildzaad, gamander, steenanjer, vetmuur of kattengras. Deze soorten kunnen allemaal katten lokken. Op die manier kan je dus in ieder geval zorgen dat de rest van je tuin met rust gelaten wordt. Pas wel op, want deze tactiek werkt eigenlijk vooral in de wat grotere tuinen.
Het afschermen van de tuin
Je kan ook een stap verder gaan dan alleen het bedekken van de bodem. Je probeert dan te zorgen dat katten gewoon helemaal niet in jouw tuin kunnen komen. Daarvoor moet je dan wel het nodige doen om dit te voorkomen. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om voor borderranden onder je schutting te zorgen zodat de katten er niet onderdoor kunnen. Ook moet je zorgen dat katten minder gemakkelijk kunnen klimmen. Bovenop je schutting werk je met vogelpinnen zodat katten er niet overheen kunnen lopen. Tot slot is het slim om te kijken hoe je draden op het dak van je schuur kan spannen zodat ze daar ook niet gemakkelijk kunnen lopen. Al deze zaken samen maken het wel heel lastig om de tuin te betreden.
Het gebruik van geur
Een goede manier om katten buiten de deur te houden is door met geuren te werken. Er zijn specifieke geuren waarvan bekend is dat katten er niet tegen kunnen. Dat gaat om sinaasappel, citroen, peper, knoflook en mottenballen. Daar kan je dus direct je voordeel mee doen. Zo kan je bijvoorbeeld de schillen van sinaasappels of citroenen in de tuin leggen om ze weg te houden. Ook de planten die naar citroen ruiken werken, leerde je al eerder. Andere goede opties die je hebt zijn het strooien van peper of knoflook of het plaatsen van mottenballen op de plekken waar katten de tuin betreden. Er is wel een belangrijk punt van aandacht. Op het moment dat het geregend heeft ben je het wapen van de geur kwijt. Dan moet je dus opnieuw strooien of neerleggen om weer voordeel ervan te hebben.
Het gebruik van geluid
Dieren horen veel hogere tonen dan mensen kunnen horen. Dat is ook het geval voor katten. Daardoor is dit dus ook een wapen wat je kan inzetten. Met name het werken met ultrasoon geluid kan je veel voordeel bieden. Het gaat dan om geluid dat hoger is dan 20.000 Hz. Daarmee kan je katten simpel uit de tuin houden. Dit geluid kan je gewoon uit een ultrasoon apparaat laten komen. Dit is er specifiek voor gemaakt om katten uit tuinen te verjagen en te houden. Dit zijn de echte kattenverjagers. Ze hebben vaak een bewegingssensor zodat ze direct een signaal afgeven zodra er een kat in de buurt komt van je tuin. Belangrijk om te weten is dat het geluid alleen vervelend, maar niet schadelijk voor de kat is.
Het gebruik van water
Natuurlijk kan je ook gewoon een klassieker inzetten om de kat uit de tuin te houden. Dat doe je door water te gebruiken. Het beestje laten schrikken met de tuinsproeier of een waterpistool is al voldoende om de kat te laten wegrennen. Er zit natuurlijk wel een groot nadeel aan deze methode. Je kan deze namelijk alleen toepassen op het moment dat je zelf in de tuin zit. Of je moet een tuinsproeier met bewegingssensor nemen. Alleen zal de kat al snel door hebben waar deze op gericht staat. Dit maakt het dus lastig om er altijd voordeel van te blijven houden.
Kattenschrik als afschrikmiddel
Wanneer je in de voorgaande tips nog geen goede optie hebt kunnen vinden, dan is er altijd nog de mogelijkheid om met kattenschrik te werken. Dat zijn strooikorrels die je zo in je tuin kan strooien. Deze korrels bevatten geuren waar katten niet tegen kunnen. Dat dit werkt heb je al eerder kunnen lezen. Wat is dan het voordeel van kattenschrik? De korrels zijn regenbestendig. Dat betekent dat ze de geuren dus niet kwijtraken na een regenbui. Een voordeel is dat de geuren gewoon veilig zijn, ze zijn alleen voor katten onaangenaam. Het is slim om deze korrels op tactische plaatsen te strooien. Denk aan de plekken waar katten de tuin binnenkomen, of waar ze graag rondhangen. Zo zorg je dat de lol er snel af is voor de diertjes. Dit is dus de perfecte manier om te zorgen dat je zelf in alle rust van je tuin kan genieten.
Klaar met katten in de tuin
Het is afhankelijk van wat jij het fijnst vindt werken en hoe jouw tuin in elkaar zit welke van de bovenstaande tips het best voor jou werkt. Een kattenverjager is vaak een goede optie. Overigens is het natuurlijk wel zo dat de baasjes van de katten nog altijd verantwoordelijk zijn, dus je kan ook eens met je buren gaan praten over het probleem. Bedenk je wel dat katten die buiten lopen gewend zijn niet zomaar binnen gehouden kunnen worden. Maar misschien zijn er andere manieren waarop het probleem beter in de hand gehouden kan worden. Dit is natuurlijk altijd een betere optie.