Hoe lang gaat een kussen mee?

Hoe lang gaat een kussen mee?

Ook al heb je het beste donzen kussen gekocht, dan nog is het zo dat het op enig moment niet goed bruikbaar meer is. Het is over het algemeen zo dat je zo’n 2 tot 3 jaar met een kussen kan doen. Dit is echter een gemiddelde. Het is dus ook mogelijk om er wat langer, of juist veel korter mee te doen. Alles wat je moet weten over de levensduur van kussens en wanneer je deze moet vervangen, kom je te weten als je dit artikel doorneemt.

Dragen van het gewicht

Van alle elementen van je slaapgerei is het kussen het meest kwetsbaar. Dit komt doordat het dagelijks het gewicht van jouw hoofd moet dragen. Daarom heb je ook voor het beste ergonomische kussen gekozen. Juist doordat je hoofd op het kussen ligt, krijgt het echter veel te verduren. Bovendien is het ook niet zo fris, bacteriën krijgen op kussens nu eenmaal wat meer kans dan bijvoorbeeld op het beste matras voor de zijslaper. Dit betekent ook dat zo’n 3 jaar levensduur wel de grens is.

De juiste vulling kiezen

Je kan jouw keuze wel wat langer mee laten gaan door de juiste vulling te kiezen. Wat de beste kussenvulling is, moet je dan natuurlijk wel even goed uitzoeken. Wanneer je voor een donzen kussen hebt gekozen, dan spreekt de vulling die je gaat gebruiken natuurlijk voor zich. Heb je echter een kussen met andere inhoud, dan is het wel belangrijk dat je daar even goed op let. Overigens is niet alleen de vulling van belang om je kussen langer mee te laten gaan. Ook een goede kussenbeschermer speelt natuurlijk een belangrijke rol.

Waaraan merk je dat jouw kussen aan vervanging toe is?

Je kan verschillende zaken in de gaten houden om te bepalen of jouw kussen nog wel in goede staat is. In de eerste plaats is het natuurlijk van belang dat jouw kussen nog voldoende volume heeft. Dit kan je gemakkelijk zien. Je kan het ook voelen. Wanneer jouw kussen niet genoeg ondersteuning meer biedt, dan zal je dat voelen aan kleine klachtjes in nek en schouders. Als al deze zaken je bekend in de oren klinken, dan kan het dus weleens zo zijn dat het tijd is geworden om op zoek te gaan naar een ander kussen.

Waaraan merk je dat jouw kussen aan vervanging toe is

Zelf testen of het kussen nog goed is

Niet alleen voor een donzen kussen, maar ook voor het beste latex kussen is een simpele test die je kan doen om te zien of jouw kussen nog in orde is. Je kan bijvoorbeeld eens je kussen plat op jouw hand leggen. Wanneer jouw kussen gaat hangen, dan betekent dit dat het niet meer in goede staat is. Je kan het dan het best vervangen. Je kan het ook dubbelvouwen en er iets op zetten. Wanneer je kussen weer terugvouwt naar de originele staat, dan is het nog goed. Is dit niet het geval, dan moet je het toch eens gaan vervangen. Deze simpele tests kan je dus ook gewoon zelf doen.

De rol van de vulling

Zoals eerder al gezegd speelt de vulling een grote rol. De meeste mensen zullen nog altijd voor dons kiezen. Dit voelt simpelweg lekker aan. De meest gekozen modellen bevatten bijvoorbeeld 90% dons. Dit is lekker zacht en daar kan je dus ook lekker op slapen. Er zit echter wel ook een keerzijde aan. Juist omdat het zo lekker zacht is, verliest het ook snel het volume. Daardoor is het ook zo dat donzen kussens over het algemeen sneller vervangen moeten worden dan andere soorten. Vaak zijn ze na 2 jaar wel op. Regelmatig opschudden en luchten kan wel helpen. Ook kan je zoals gezegd dus bijvullen.

Kiezen voor meer hardheid

De oplossing om je kussen wat langer mee te laten gaan is door voor meer hardheid te kiezen. Dat kan bijvoorbeeld door een hoger percentage veren en een lager percentage dons te kiezen. Ook kan je voor een hele andere vulling kiezen. Dit soort kussens blijft allemaal een stuk langer stevig en gaat daardoor dus ook 3 jaar of langer mee. Ze zijn dus alleen wel wat minder zacht. Wil je langer met je kussen doen? Dan is de keuze voor latex, traagschuim of een andere vorm van schuim de beste optie. Op die manier kan je er zeker van zijn dat je een goede investering doet. Het is wel slim om eerst even te onderzoeken wel soort vulling goed bij jou past zodat je ook goed slaapt.

Delen:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp
Email
Gerelateerde reviews