Best Gekozen
Beste rijstkoker 2020

Beste rijstkoker 2022

Makkelijk & snel rijst koken met een rijstkoker.

Rijst is simpel klaar te maken, het is een bron van koolhydraten en andere voedingsstoffen en het staat ook nog eens in de Schijf van Vijf. Terwijl wij volop aan de aardappels en groenten zitten, wordt in de grootste delen van de wereld rijst gegeten. Wereldwijd eet men 235 gram rijst per persoon per dag. In Nederland is dat gemiddeld 11 gram per dag. Misschien komt het doordat we niet goed weten hoe je rijst lekker klaar maakt. Gelukkig is daar een uitvinding voor: de rijstkoker. We hebben de beste rijstkokers van 2022 op een rij gezet.

Dit zijn de beste mobiele airco’s van 2022

In de top 10 beste mobiele airco’s zijn de webshops met de beste prijs automatisch geselecteerd. Je hebt dus direct de voordeligste webshop te pakken!


De 5 beste rijstkokers van 2022 uitgelicht

Rijstkokers zijn er in verschillende soorten, maten en met verschillende prijskaartjes. Misschien zie je door alle rijstkokers de pan niet meer (onze eigen variant op ‘door de bomen het bos niet meer’). Hoe dan ook, we gidsen je graag door de beste rijstkokers van 2022. Wat is een goede rijstkoker? We hebben de rijstkokers die als beste uit onze test komen hieronder voor je uitgelicht.


1. Crock-Pot Sauté Rijstkoker

De nummer 1 is de Crock-Pot Sauté rijstkoker. Hiermee kun je koken, sauteren en warmhouden. De sauteerfunctie biedt mogelijkheden om op hoge temperatuur met relatief weinig olie de ingrediënten te verhitten. Zodra de rijst warm is, schakelt de Crock Pot automatisch over op de warmhoud functie. Een erg handige functie.

De Crock-Pot heeft een inhoud van 1,8 liter. Dat is goed voor 5 porties rijst. De binnenschaal is eenvoudig te reinigen: deze is uitneembaar en voorzien van een antikleeflaag. Bijgeleverde accessoires zijn een maatbeker, spatel en een handleiding met recepten. De prijs is in vergelijking met andere rice cookers redelijk: 59 euro.

Voordelen

 • Inhoud van 1,8 liter
 • Bakt snel
 • Eenvoudig te reinigen
 • Meerdere accessoires meegeleverd
 • Inclusief warmhoudfunctie

Nadelen

 • Ietwat kort snoer

Bestel de Crock-Pot Sauté Rijstkoker op onderstaande vertrouwde webshops:


2. Bama Rijstkoker 5,6L

€99,99
niet op voorraad
Bol.com

Op nummer 2 in de test staat een andere rice cooker van Bama. Deze rijstkoker raden we aan voor gezinnen, omdat het een inhoud heeft van 5,6 liter. Daarmee kan 25 porties rijst voorbereid worden. De rijstkoker is handig in gebruik dankzij de one touch-schakelaar. De schakelaar slaat automatisch af als de rijst klaar is.

Deze rijstkoker heeft een warmhoudfunctie. Daardoor blijft de rijst warm en we keuren de smaak goed. De buitenzijde is gemaakt van roestvrijstaal en de koker heeft ook een uitneembare binnenzijde met maat-aanduiding. De koker wordt geleverd met een maatbeker en een lepel. Voor 79 euro heb je dit apparaat in huis.

Voordelen

 • Warmhoudfunctie
 • Ideaal voor grote gezinnen
 • Makkelijk in gebruik
 • Uitneembare binnenzijde

Nadelen

 • Relatief prijzig

Bestel de Bama Rijstkoker 5,6L op onderstaande vertrouwde webshops:


3. Tefal RK1038

Aangebrande rijst is verleden tijd met de Tefal RK1038. Dit is een vergelijkbaar model met de RK1028, maar deze variant heeft meer ruimte. Met 1,8 liter aan inhoudcapaciteit is de koker goed voor 10 kopjes rijst. Je kunt in deze rijstkoker ook groenten stomen dankzij de geïntegreerde stoomkoker. Door het glazen deksel kun je je rijst goed in de gaten houden.

Tefal heeft veel mogelijkheden heeft meegegeven aan deze rijstkoker. Zo zijn er bijvoorbeeld 8 verschillende kookprogramma’s. In het gebruik is de Tefal handig: je maakt dit model makkelijk schoon door het uitnemen van de onderdelen. De binnenpan is voorzien van een antiaanbaklaag. Een nadeel vinden we dat deze niet in de vaatwasser kan.

De RK1038 heeft een compacte vorm. Daardoor ondervonden we geen problemen bij het opbergen. Dit model wordt geleverd met een stoomaccessoire, lepel en maatbeker. Dit model kost 47,95 euro.

Voordelen

 • 8 Kookprogramma’s
 • Compact vormgegeven
 • Goed voor 10 kopjes rijst
 • Makkelijk schoon te maken

Nadelen

 • Niet geschikt voor vaatwasser
 • Onduidelijke gebruiksaanwijzing

Bestel de Tefal RK1038 op onderstaande vertrouwde webshops:


4. Bama rijstkoker Ketan

Op nummer 4 vinden we de rijstkoker Ketan van het merk Bama. Met een inhoud van 2,5 liter noemen we de inhoud royaal, het is de op een na grootste uit de top 5. Met de prijs van 34,90 euro is het ook meteen de goedkoopste uit de test. De rijstkoker valt makkelijk te bedienen: het heeft een one touch-schakelaar. Die slaat automatisch af wanneer de rijst klaar is. We lezen wel wat verhalen over afwijkingen, zoals bijvoorbeeld de aanbevolen hoeveelheid water.

Dankzij de warmhoudfunctie blijft de rijst warm en goed op smaak. De buitenzijde van de Ketan is gemaakt van roestvrijstaal. Bij de koker hoort een glazen deksel. Daardoor is het eenvoudig om de rijst in de gaten te houden. Bij ons scoort de Ketan ook pluspunten door de maataanduiding aan de binnenkant en de uitneembare binnenpan. Bij aankoop ontvangt de chef-kok in spé een stoomaccessoire, lepel en een maatbeker.

Voordelen

 • Warmhoudfunctie
 • Goedkoop
 • Uitneembare binnenpan
 • Inclusief accessoires

Nadelen

 • Maataanduiding niet super nauwkeurig

Bestel de Bama rijstkoker Ketan op onderstaande vertrouwde webshops:


5. Tefal Classic Zwart RK1028

Op nummer 5 in onze top 5 staat de Tefal Classic Zwart RK1028. Dit is een rijstkoker met een inhoud van 1 liter. De RK1028 heeft een automatisch ingeschakelde warmhoudfunctie na kooktijd, waardoor aanbranden definitief verleden tijd is. Is je rijst klaar? Dan houd je de rijst nog een tijdje warm met de warmhoudfunctie. Helaas kan dit ook een nadeel vormen, want in sommige gevallen blijft deze RK1028 nog lang heet na gebruik.

Dit model heeft een uitneembare binnenpan die is voorzien van een antiaanbaklaag. Deze Tefal rijstkoker is makkelijk schoon te maken en bovendien handig omdat het koken al met een druk op de knop begint. Dankzij het compacte formaat valt deze koker ook makkelijk op te bergen. Je hebt al een RK1028 vanaf 38,95 euro.

Voordelen

 • Warmhoudfunctie
 • Compact formaat
 • Uitneembare pinnenpan
 • Relatief gunstig geprijsd

Nadelen

 • Blijft nog lang heet
 • Lastig te doseren

Bestel de Tefal Classic Zwart RK1028 op onderstaande vertrouwde webshops:


Conclusie beste rijstkoker 2022

De beste koop

De beste koop uit onze test is de Crock-Pot Sauté Rijstkoker. Deze rice cooker krijgt 4 sterren op Fonq.nl. In verschillende tests zien we dit apparaat terug in de hoge regionen. Het handige van dit apparaat is het automatisch overschakelen op warmhoudstand. Zo krijg je nooit koud eten op je bord. De prijs is in vergelijking met andere rijstkokers redelijk: 59 euro. Daarvoor krijg je dan ook een rijstkoker die meteen 5 porties rijst uitserveert.

De beste prijs/kwaliteit

De Bama rijstkoker 5,6 liter is als beste prijs/kwaliteit rice cooker uit de rest gekomen. Deze kost iets meer, maar daar krijg je dan ook veel meer porties voor. Het is de koker met de meeste inhoud uit de test. Dit apparaat zou 25 porties kunnen uitserveren. Daarmee is het ideaal voor een lekkere maaltijd met vrienden of voor grote gezinnen. Daarnaast zijn we vol lof over de one touch-technologie. Deze functionaliteit maakt het apparaat eenvoudig te bedienen. Het houdt het eten ook nog een keer warm, waarmee we de prijs van 79 euro meer dan gerechtvaardigd vinden.

De beste aanbieding

Kies je voor de goedkoopste koker uit de test? Dan kom je uit bij de Bama Ketan. Dit model kost 34,90 euro. Dit apparaat heeft, net als zijn grote broer van 5,6 liter, een warmhoudfunctie en ook maakt het apparaat gebruik van one touch-technologie. Waar je op inlevert, ten opzichte van de 5,6 liter, is uiteraard de inhoud. Dit apparaat kan ongeveer de helft aan: 2,5 liter. Toch zal dit voor de meeste gezinnen voldoende zijn. Voor het geld hoef je het experimenteren met rijstgerechten niet meer te laten.

Rijst

Alles over rijstkokers

Ben je van plan een rice cooker te kopen? Dan is het goed te letten op de verschillende eigenschappen en kenmerken. Eigenlijk is een rijstkoker een verkeerd woord, want je kunt het ook voor ander voedsel dan rijst gebruiken. Door goed te kijken naar deze eigenschappen, weet je of de rijstkoker of stoomkoker aan jouw wensen voldoet. Wat is een goede rijstkoker en waar kun je op letten?

Letten op de inhoud

Als eerste zou je kunnen letten op de inhoud van de rijstkoker of stoomkoker. Aan de hand van de inhoud kun je zien hoeveel voedsel er per keer bereid kan worden. Als je alleen bent heb je natuurlijk minder inhoud nodig dan als je moet koken voor een heel gezin.

Heeft de rijstkoker een uitneembare binnenpan?

Een rijstkoker kan veel, maar nog niet zelf de afwas doen. Dat zul je zelf moeten doen. Maar er is een truc: een rice cooker met een afneembare binnenpan laat zich makkelijker schoonmaken. Dat is dus een kenmerk om op te letten.

Automatische afslag en programma’s

Heb je geen zin meer om te koken na een lange werkdag? Dan laat je de rijstkoker al het werk doen. Rijstkokers met een automatische afslag stoppen precies op het moment dat het eten klaar is. Er zijn modellen op de markt met een waarschuwingssignaal. Zo kun jij rustig even languit op de bank liggen, terwijl je rijst voor je wordt gekookt.

De rice cooker kan worden gebruikt voor het snel bereiden van een verse maaltijd. Voor het bereiden van een warme maaltijd werkt de koker op een temperatuur van 100 graden. Sommige stoomkokers bieden extra programma’s voor bijvoorbeeld ontdooien, warmhouden of langzaam garen.

Aantal stoomschalen

Vaak hebben rijstkokers meerdere stoomschalen. Deze kunnen op elkaar worden gestapeld. Op die manier is het mogelijk meerdere ingrediënten tegelijkertijd te bereiken, zonder dat de smaak beïnvloed wordt. De onderste schaal kan het best worden gebruikt voor ingrediënten met de langste bereidingstijd. Deze schaal krijgt namelijk de meeste stoom. De inhoud van de stoomschalen kan onderling verschillen, dus het is aan te raden hier goed naar te kijken.

De populairste merken

Tefal

Tefal is een van de populairste merken als het gaat om rijstkokers. Naar eigen zeggen wil de fabrikant producten en diensten bieden die je helpen bij het voorbereiden van gevarieerde en gezonde maaltijden. De dagelijkse taken moeten er makkelijker door worden. Ooit is de fabrikant begonnen met een antiaanbakpan en nu fabriceert Tefal veel meer huishoudelijke apparaten dan pannen. Strijkijzers, keukenapparaten, snelkookpannen en nu dus ook rijstkokers behoren tot het assortiment.

Tefal distribueert in meer dan 120 landen en kent een rijke geschiedenis vanaf 1956. Volgens Tefal staat het merk voor ‘een vleugje humor en een snufje vernuft’.

Bama

Bama produceert verschillende producten, waaronder rijstkokers. De fabrikant kennen we vooral van huishoudelijke producten. Zo produceert de fabrikant ook keukenmachines, thermoskannen en mixers. Veel mensen zullen dit merk ook kennen van de pannen en pastaliefhebbers kennen waarschijnlijk de Figaro van dit merk. Dat is een pastamachine. Kortom: het merk heeft een divers assortiment en zien we regelmatig terug in onze top 5 beste rijstkokers 2022.

Crock-Pot

Zoek op het woord ‘Crock-Pot’ en je komt onmiddellijk uit op resultaten over slowcookers. Dit lijkt dan ook het kloppend hart van het bedrijf te zijn. We vinden het niet gek dat we Crock-Pot dan ook op een hoge positie in de lijst tegenkomen. De fabrikant begon in 1970 met de productie van een bonenkoker. Inmiddels heeft Crock-Pot een keur aan aan slowcookers die naar eigen zeggen worden gebruikt door mensen over de hele wereld.

De kernwaarden van Crock-Pot zijn ‘Tijd en geld besparen, maar met een goede smaak en een gezonde maaltijd.’ Een kenmerk van Crock-Pot is dat hun apparatuur tussen de 75 en 210 watt stroom gebruikt, waarmee het naar eigen zeggen energiezuinig is.

Hoe is deze lijst tot stand gekomen?

De lijst met de beste rijstkokers van 2022 is met zorg en onafhankelijk door ons samengesteld. Wij hebben gekeken naar de beoordelingen bij verschillende bekende en vertrouwde aanbieders waaronder de Consumentenbond, Bol.com en Coolblue. Ook beoordelingen bij kleinere aanbieders hebben wij meegenomen in onze eindbeoordeling. Uiteindelijk is door het samenvoegen van alle beoordelingen een weloverwogen top 10 samengesteld van de beste rijstkokers.

Rijst koken

Dit kun je ook maken met jouw rijstkoker

Een grappig feitje: in Azië is de rijstkoker waarschijnlijk het meest gebruikte elektrische apparaat. In Nederland krijgt het ook steeds meer voet aan de grond. We schreven eerder al dat de rijstkoker voor meer toepassingen dan alleen rijst gebruikt kan worden. Een paar tips om eens iets anders dan rijst te eten.

Brood

Je gelooft het bijna niet, maar in de rijstkoker kun je ook brood maken. Je hoeft alleen het beslag in te gieten en de koker op een uur te zetten. Het kan ook zijn dat het apparaat na een half uur aangeeft dat deze ‘ready’ is. Stel de koker dan in op nog een half uurtje. Aan het eind van het uur heb je zelfgemaakt brood. Het lijkt wel magie.

Macaroni en kaas

Hoewel we in Nederland niet echt bedreven zijn in het maken van macaroni en kaas, zou je dit oer-Amerikaanse gerecht toch eens kunnen proberen. Het is best geinig om een keer uit te proberen. Online vind je allerlei recepten hoe je ‘Mac and cheese’ in een rijstkoker kunt klaarmaken.

Frittata

Misschien heb je nog nooit van frittata gehoord, maar dit is een eeuwenoud Italiaans recept. Tegenwoordig maak je het heel eenvoudig in een rijstkoker. De maaltijd bestaat uit onder meer groenten en pasta. Het is een soort combinatie van een omelet, pizza en pannenkoek. Om frittata te maken moet je eerst eieren klutsen in de rice cooker. Daarna voeg je wat groenten toe. Wat we vaak zien, is dat mensen spinazie toevoegen. Aan het eind voeg je de frittata vulling toe. Ingrediënten die je zou kunnen gebruiken zijn kruiden, specerijen, uien, kaas, tomaat en tuinkruiden.

Aanvullende producten

Aanvullende producten voor de rijstkoker zijn onder meer deksels, binnenpannen en maatbekers. Veel rijstkokers hebben een uitneembare binnenpan, waardoor je deze ook kunt vervangen. Of, als je even geen zin hebt in afwassen, neem je een tweede binnenpan. Het kan ook handig zijn om een stoommandje of kookkuip erbij te kopen.

Delen:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp
Email
Gerelateerde reviews