Beste mobiele airco

Beste mobiele airco 2022

De handigste manier om voor een optimale klimaatbeheersing te zorgen!

Je herkent het ongetwijfeld, op een warme zomerdag lopen de temperaturen in huis flink op waardoor je gewoon snakt naar een airconditioning. In het verleden moest je in dat geval overwegen om je een hele installatie aan de muur te hangen. Met de komst van mobiele airco’s is dat verleden tijd. Een mobiele airco zorgt voor een optimale klimaatbeheersing (lees: verkoeling) in de woonruimtes waar jij je op dat moment bevindt. Als je overweegt om een mobiele airconditioning aan te schaffen, wil je uiteraard de beste mobiele airco van 2020 hebben maar je zult je ongetwijfeld afvragen welke dat is. Wij helpen je op weg bij het maken van je keuze door de meest interessante opties voor je op een rijtje te zetten.

Best gekozenBeste aanbiedingBeste high-end
Aspen XtraJustFire AIRCO7000TROTEC Mobiele airco PAC 2600 X
De Aspen Xtra mobiele airconditioning is na ons uitgebreide onderzoek met een 9,8 als beste uit de test gekomen!De JustFire AIRCO7000 mobiele airco is met een prijs van slechts €239,00 als beste aanbieding uit onze test gekomen.De TROTEC PAC 2600 X is met een eindbeoordeling van 9,2 en een prijs van €399,95 als beste prijs-kwaliteit mobiele airco gekozen.
€ 599,-€ 239,-€ 399,95
BEKIJKEN
BEKIJKEN
BEKIJKEN

1. Wat is een goede mobiele airconditioning?

Als je jezelf afvraagt wat een goede mobiele airconditioning is, moet je jezelf eerst afvragen waarvoor je de airco gaat gebruiken. Hierbij is het goed om inzicht te hebben, hoe een mobiele airconditioning de warmte onttrekt aan de lucht. De werking van een airconditioning (A/C) berust eigenlijk op warmteverplaatsing. Dit is de reden dat een airco ook wel “luchtregeling” of “luchtbehandeling” wordt genoemd. Als je de mobiele airco aanzet, zal de lucht naar een gesloten systeem worden gezogen en in aanraking komen met een koelvloeistof. Hierdoor worden de warme deeltjes afgekoeld om vervolgens weer (als prettig aanvoelende) koude lucht de ruimte in te worden geblazen.

1.1. Capaciteit van mobiele airco’s

Veel mensen denken dat iedere airco met wieltjes overal geplaatst kan worden om voor een optimale klimaatbeheersing te zorgen. Dat is voor een deel wel waar, maar de capaciteit van de airconditioning is hierbij toch echt de bepalende factor. Je kunt immers kiezen voor een mobiele airconditioning met een luchtcirculatie capaciteit van maximaal 150 m³ per uur maar er zijn ook systemen die een capaciteit hebben van 500 m³/h. Het is dus van groot belang om vooraf even te bepalen in welke ruimtes je verkoeling zoekt en wat de afmeting is van deze ruimte!

1.2. Mobiele airco met slang

Een mobiele airco heeft een afvoerslang nodig. Dit is nodig omdat het onttrekken van de warme lucht ook invloed heeft op het vochtgehalte in een ruimte. Dit is heel eenvoudig te verklaren: warme lucht heeft immers een veel hoger vochtgehalte dan koele lucht. De afvoerslang wordt dus gebruikt om het overtollige vocht af te voeren zoals ook bij een wasdroger het geval is.

1.3. Luchtkoeler (aircooler) zonder slang

Als je een ruimte wilt verkoelen waarbij je géén goede mogelijkheid hebt om een afvoerslang uit een raam te hangen, kun je kiezen voor een luchtkoeler (ook wel onder de naam “aircooler” aangeboden) zonder slang. Met dit apparaat kun je niet de gewenste temperatuur instellen maar “slechts” de temperatuur in een ruimte met twee of drie graden verlagen. Een aircooler heeft dus een verfrissende werking en geen koelende werking.  De werking van een luchtkoeler zonder slang heeft hiermee meer weg van een ventilator.

1.4. Mobiel-monobloc airco’s

Als je op zoek bent naar een mobiele airconditioning, heb je grofweg de keuze uit twee modellen. Mobiel-monobloc airco’s of mobiel-semi-split airco’s. Een mobiel-monobloc airconditioning is een systeem dat uit bestaat uit één geheel. Het voordeel van dit systeem is dat het makkelijk te verplaatsen is en de airconditioning makkelijk in gebruik te nemen is.

1.5. Mobiel-semi-split airco’s

Een mobiel-semi-split airco is een systeem dat bestaat uit twee delen. Eén gedeelte wordt binnen geplaatst en blaast koele lucht de ruimte in. Het andere gedeelte wordt buiten geplaatst en blaast warme lucht uit. Dit systeem heeft diverse voordelen ten opzichte van het monobloc. De verbinding naar buiten heeft bij deze constructie een veel minder grote afmeting. Daarnaast is deze airconditioning krachtiger en veel stiller. Het deel dat het meeste geluid maakt, wordt immers buiten gehangen. Een nadeel echter wel is dat het split systeem minder makkelijk te verplaatsen is.

2. Beste mobiele airco 2022

Wil je een mobiele airco kopen? Dan is het goed om te kijken welke mobiele airco het beste is. Dat kun je hieronder in de tabel vinden. We hebben de producten getest op prijs, gebruikersgemak, mogelijkheden en kwaliteit. Je kunt op verschillende criteria selecteren.

Onze resultaten hebben we samengevoegd met de bevindingen van de consumentenbond, Radar en vergelijkingssite kieskeurig:

ColumnstwoOneThreeFourFiveZesZevenAchrNegenTien
Aspen XtraDelonghi PAC-CN95ECOCarrier 51QPD012N7SAEG AXP34U338HWTrotec lokale airconditioner PAC 3550 PROTROTEC Mobiele airco PAC 2600 XAspen Extra EcoAEG AXP26U338CWDe'Longhi Pinguino PAC N82 ECOJustFire AIRCO7000
1. Aspen Xtra2. Delonghi PAC-CN95ECO3. Carrier 51KPD010N7S4. AEG AXP34U338HW ChillFlex Pro5. Trotec lokale airconditioner PAC 3550 PRO6. TROTEC PAC 2600 X7. Aspen Extra Eco8. AEG AXP26U338CW ChillFlex Pro
9. De'Longhi Pinguino PAC N82 ECO10. JustFire AIRCO7000
Beste prijs€ 599,-€ 879,-€ 629,-€ 646,-€ 649,95€ 399,95€ 699,-€ 520,-€ 479,-€ 239,-
Max. oppervlakte (m2)40353340453440303123
Snoerlengte (m)1,5-1,51,81,81,5-1,8-4
Beoordeling9,89,69,59,39,39,28,78,68,38,1
BEKIJKENBEKIJKENBEKIJKENBEKIJKENBEKIJKENBEKIJKENBEKIJKENBEKIJKENBEKIJKENBEKIJKEN

3. De 5 beste mobiele airco’s van 2022

Wat is de beste mobiele airco die je moet hebben voor de zomer van 2020? We hebben een lijstje samengesteld van 5 zéér goede opties. Uiteraard hebben we voor dit lijstje géén specifieke volgorde aangehouden omdat we diverse soorten mobiele airco’s onder je aandacht willen brengen. De mobiele airconditioners hebben verschillende specificaties en prijsstellingen.

1. Aspen Xtra

Aspen Xtra

De Aspen Xtra is volgens ons de beste mobiele airco van 2020. Het is een zeer gebruiksvriendelijk apparaat waarmee je ruimtes van zo’n 40 m³ kunt verkoelen. De Aspen Xtra is voorzien van een luchtstroomregeling, slaap- en eco instellingen en een timer modus. De gewenste temperatuur is eenvoudig in te stellen met een infrarood afstandsbediening.

Bestel de Aspen Xtra op onderstaande vertrouwde webshops:

Voordelen

 • Krachtig apparaat met een hoge BTU van 12000
 • Eenvoudig in te stellen met een afstandsbediening
 • Biedt meerdere mogelijkheden om het apparaat op een efficiënte manier te gebruiken

Nadelen

 • Raamafdichtingskit moet er los bijbesteld worden
 • Geluidsniveau 62 dB

2. Delonghi PAC-CN95ECO

Delonghi PAC-CN95ECO

De Delonghi PAC-CN95ECO is een zeer betrouwbare mobiele airconditioning die verkoeling kan brengen in een ruimte tot 35 m³. Het is een apparaat van een Italiaans merk dat al een geruime tijd een gevestigde naam is in huishoudelijke apparaten. Deze duurzame mobiele airconditioner is van een uitstekende kwaliteit. Het apparaat heeft een kracht van 10500 BTU.

Bestel de Delonghi PAC-CN95ECO op onderstaande vertrouwde webshops:

Voordelen

 • Kwalitatief goed apparaat
 • Gebruiksvriendelijk vormgegeven
 • Bedienbaar met behulp van een afstandsbediening

Nadelen

 • Relatief duur in prijsstelling
 • Energielabel A

3. Carrier 51KPD010N7S

Carrier 51KPD010N7S

Carrier heeft al jarenlang een uitstekende naam op gebied van koelinstallaties. De fraai vormgegeven Carrier 51KPD010N7S is hier een goed voorbeeld van. Deze mobiele airconditioning is geschikt om een ruimte tot 33 m³ te verkoelen. De gewenste temperatuur kan worden ingesteld met behulp van een afstandsbediening. Naast het koelen van de lucht zorgt de Carrier 51KPD010N7S voor ontvochtiging en ventilatie van de ruimte.

Bestel de Carrier 51KPD010N7S op onderstaande vertrouwde webshops:

Voordelen

 • Energielabel A+
 • Geschikt voor koeling, ontvochtiging en ventilatie
 • Krachtig apparaat met een hoge BTU van 12000

Nadelen

 • Niet de hoogte capaciteit
 • Niet de meest voordelige optie

4. AEG AXP34U338HW ChillFlex Pro

AEG AXP34U338HW ChillFlex Pro

De AEG AXP34U338HW ChillFlex Pro is een mobiele airconditioner die efficiëntie met elegantie combineert. Het apparaat kan gebruikt worden om een ruimte van 40 m³ te koelen en te verwarmen. De AEG AXP34U338HW ChillFlex Pro heeft meerdere instelmogelijkheden en is voorzien van onder andere een slaapstand.

Bestel de AEG AXP34U338HW ChillFlex Pro op onderstaande vertrouwde webshops:

Voordelen

 • Mobiele airco die gebruitk kan worden om een ruimte te koelen en te verwarmen
 • Krachtig apparaat met een hoge BTU van 12000
 • Duurzame bedieningsmogelijkheden

Nadelen

 • Energielabel A
 • Met 64 dB niet het stilste apparaat

5. Trotec lokale airconditioner PAC 3550 PRO

Trotec lokale airconditioner PAC 3550 PRO

De Trotec lokale airconditioner PAC 3550 PRO is een mobiele airconditioning waarmee je de temperatuur in een ruimte van maar liefst 45 m³ kan reguleren. Hiermee is dit een van de mobiele airco’s met de grootste capaciteit. De drie traps ventilator verdeelt de aangename koelte in de gehele ruimte, tegelijk filtert en ontvochtigt het apparaat de ruimtelucht en zorgt zo voor een verfrissend klimaatcomfort.

Bestel de Trotec lokale airconditioner PAC 3550 PRO op onderstaande vertrouwde webshops:

Voordelen

 • Airconditioner voor het koelen, filteren en het ontvochtigen van de lucht
 • Geschikt voor klimaatbeheersing in een ruimte van 45 m³
 • Beschikt over een praktisch led display en een timerfunctie

Nadelen

 • Relatief duur in aankoopprijs
 • Energielabel A

4. Nog 5 aanbevelingen voor een goede mobiele airco

5. De populairste merken

Zoals je uit onze opsomming kunt opmaken, zijn er diverse grotere merken die een goede mobiele airco aanbieden. Merken als Aspen, De’Longhi, AEG en Trotec worden niet voor niets meerdere keren genoemd en door te kiezen voor merken als Carrier of JustFire maak je vaak een veilige keuze. Dit zijn immers grotere merken die veel meer “huishoudelijke” apparaten aanbieden.

6. Hoe is deze lijst tot stand gekomen?

Deze lijst waarin we een aantal verrijdbare airco systemen onder je aandacht brengen en aanbevelen als “de beste” is met zorg en op een onafhankelijke manier tot stand gekomen. We hebben ons hierbij laten inspireren door beoordelingen van bekende- en betrouwbare aanbieders als bol.com, Coolblue en de Consumentenbond. Uiteraard hebben we ook de beoordelingen van kleine aanbieders meegenomen om onze lijst samen te stellen om je te informeren wat voor jou de beste mobiele airco (die verkrijgbaar is in 2020) kan zijn.

mobiele airco beste

7. Waar moet je op letten bij de aankoop van een verplaatsbare airco?

Zoals we al een beetje hebben laten doorschemeren, is de term “de beste” een ruim begrip en is dit afhankelijk van het gebruik van de mobiele airco. Daarom hebben we voor de volledigheid een aantal punten voor je op een rijtje gezet waar je op moet letten bij de aankoop van verplaatsbare airco’s, naast de keuze tussen een mobiel-monobloc airco en de mobiel-semi-split airco.

7.1. Het koelvermogen van de mobiele airco

Aangezien het koelvermogen van de mobiele airco het belangrijkste criterium is waar je op moet letten bij de aankoop van verplaatsbare airco’s, plaatsen we dit punt ook in dit rijtje, ondanks dat we hier al eerder in dit artikel op gewezen hebben. Het vermogen van de airco moet overeenkomen met de ruimte waarvan je de temperatuur wilt beheersen. Het koelvermogen van een mobiele airconditioning wordt uitgedrukt in British Thermal Unit (BTU). Dit is een internationale term die wordt gekoppeld aan energieverbruik. Voor het koelen van 1m³ heb je ongeveer 136 BTU koelvermogen nodig. Uiteraard is het verbruik van de airconditioner hier onlosmakelijk mee verbonden.

7.2. Geluidsproductie van de mobiele airconditioner

Een ander belangrijk punt waar je zeker op moet letten bij het maken van je keuze, is de geluidsproductie van de mobiele airconditioner. Dit is vooral van groot belang als je de airco in een werkruimte of in de slaapkamer zet. De meeste moderne mobiele airco’s zijn vrij stil. Een airco die maximaal 65 dB geluid maakt, voldoet in de meeste gevallen prima in een ruimte waarin je wilt wonen of werken. Voor een slaapkamer zal een stillere airco wel de voorkeur hebben. Kies dan voor een extra stille airconditioning die maximaal 55 dB geluid maakt.

7.3. Is een mobiele airconditioning energiezuinig?

Veel mensen vragen zich af of een mobiele airconditioning energiezuinig is. De meeste mobiele airco’s hebben een energielabel A of A+. Uiteraard hangt de energiezuinigheid van een apparaat wel af van het efficiënte gebruik hiervan. Een airco die voor niets staat te werken of aanstaat terwijl ook deuren en ramen volledig openstaan, zal een hoger verbruik hebben in vergelijking met een verantwoord gebruik.

7.4. Airconditioning die ook kan verwarmen voor klimaatbeheersing het gehele jaar door

Wil je de temperatuur in een ruimte het gehele jaar door kunnen beheersen? Kies dan voor een airconditioning die ook kan verwarmen. Deze airco’s moeten een verwarmingsfunctie hebben. Het is niet mogelijk om een koelapparaat op een hoge temperatuur in te stellen want als de temperatuur van de ruimte lager is, zal deze niet aanslaan. Een airconditioning die ook kan verwarmen, is wat duurder in aanschaf maar je hebt wel een apparaat waarmee je het gehele jaar door het klimaat kunt beheersen.

7.5. Bedieningsmogelijkheden van de mobiele airco

Er zijn tegenwoordig meerdere opties waaruit je kunt kiezen met betrekking tot de bedieningsmogelijkheden van de mobiele airco. In het verleden kon je immers uitsluitend kiezen voor een mobiele airconditioner met een manuele bediening, dus met behulp van (draai) knoppen op het apparaat zelf. Tegenwoordig zijn er ook mobiele airco’s die van een afstand bediend kunnen worden met behulp van je smartphone (Bluetooth bediening).

7.6. Mobiele airconditioner met luchtzuiverende functie

Tot slot willen we je er op wijzen dat je kunt kiezen voor een mobiele airconditioner met luchtzuiverende functie. Deze airconditioners zijn voorzien van een ionisator. Ionisatie is een proces waarbij er een verandering plaatsvindt van de statische lading van de verontreinigingen in de lucht. De airconditioner produceert hierbij positief- en negatief geladen ionen. Deze ionen hechten zich aan de schadelijke delen van de voorbij stromende warme lucht waardoor een chemische reactie ontstaat. Hierdoor worden de schadelijke deeltjes onschadelijk gemaakt en de lucht gezuiverd.

8. Tips voor het onderhouden van je mobiele airco

Mobiele airco’s zijn heel praktisch in het gebruik. Je hoeft de airco alleen maar op de juiste plek te zetten, de stekker in het stopcontact te steken, de gewenste temperatuur in te stellen en de slang uit het raam te hangen. Deze verrijdbare airco’s hoeven niet geïnstalleerd te worden en kunnen gebruikt worden op iedere gewenste plek.

Een ander groot voordeel van een mobiele airco is dat het apparaat vrijwel niet onderhouden hoeft te worden. Uiteraard zijn er wel een aantal tips die we hierover met je willen delen want het is wel verstandig om het apparaat af en toe even (van binnen) schoon te maken. Daarnaast is het wel belangrijk dat je het stoffilter (en het reinigingsfilter) geregeld even schoonmaakt met behulp van een stofzuiger.

Daarnaast is het belangrijk dat je een mobiele airconditioning nooit op z’n zijkant zet, omdat anders de koelvloeistof door het systeem gaat lopen waardoor het apparaat stuk kan gaan.

Als je deze tips in acht neemt, zul je lang kunnen genieten van het comfort wat de mobiele airco jou biedt en van een heerlijke temperatuur op die warme zomerdagen die we allemaal wel herkennen.

Delen:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp
Email
Gerelateerde reviews