Best Gekozen
Beste mini pc

Beste mini pc 2023

De meest geschikte kleine computers

Als je geen ruimte hebt of wil vrijmaken om een kast van een desktop neer te zetten, is een mini PC een uitstekende oplossing. De beste mini PC’s zijn snel genoeg voor de uitvoer van alle digitale taken (met uitzondering van het gamen) en beschikken vaak over voldoende benodigde ingangen om beeldschermen en ander randapparatuur aan te sluiten. Het aanbod in deze devices is dusdanig groot dat het lastig is om vast te stellen wat de beste mini PC van 2023 van het jaar is. In deze koopgids geven we het antwoord op deze vraag. We richten onze blik op de performance, mogelijkheden en kosten van deze kleine computers zodat je op een eenvoudige manier kunt vaststellen wat voor jou de meest geschikte optie is.

Dit zijn de beste mini pc’s van 2023

In de top 10 beste mini pc’s zijn de webshops met de beste prijs automatisch geselecteerd. Je hebt dus direct de voordeligste webshop te pakken!


De 5 beste mini pc’s van 2023 uitgelicht

Nu je weet uit welke verschijningsvormen er in mini PC’s zijn, is het goed om je inzicht te geven wat de beste mini PC van 2023 is. Zoals aangegeven is het aanbod hierin vrij groot en vooral zeer veelzijdig. Voor iedere doelstelling is er wel een geschikte mini PC’s verkrijgbaar. Daarom hebben we ervoor gekozen om meerdere verschillende mini computers (met betrekking tot prijsstelling, opslagcapaciteit en intern geheugen) onder je aandacht te brengen als beste mini PC van 2023.


1. Apple Mac Mini (2018) – Desktop

De Apple Mac Mini (2018) voorziet je van alle voorzieningen die je van een moderne Mac mag verwachten. Deze krachtige mini PC is van een ontzettend hoge kwaliteit. Deze Apple Mac Mini is voorzien van een uitstekende Intel Core processor die krachtig genoeg is voor fotobewerking. Dankzij 8 GB RAM is het mogelijk om te multitasken. Je kunt maximaal drie schermen die je aansluit op de Thunderbolt 3- en HDMI-poorten. de kloksnelheid van het geheugen is 2666 MHz. Je hebt beschikking over een totale opslagcapaciteit van 128GB waarbij er gebruik wordt gemaakt van SSD als opslagmedia.

Productspecificaties Apple Mac Mini (2018) – Desktop

 • Intern geheugen: 64GB
 • Opslagcapaciteit: 128 GB
 • Beoordeling: 9,8

Bestel de Apple Mac Mini (2018) – Desktop op onderstaande vertrouwde webshops:


2. PEPPER JOBS mini PC GLK-UC2X

De PEPPER JOBS mini PC GLK-UC2X is een mini computer die je uitstekend kunt gebruiken voor een veelzijdigheid aan toepassingen. Dit is een volwaardig aanpasbare mini PC waarop Windows 10 Pro (64-bit) en 64 eMMC (5.1) opslag geïnstalleerd is. De PEPPER JOBS mini PC GLK-UC2X is uitgerust met een Intel N4100 processor met daarop een geïntegreerde Intel UHD Graphics 600 GPU chip. Dankzij de Intel UHD 600 Graphices GPU word je voorzien van een gedetailleerde- en kristalheldere 4K@60Hz beeldweergave.

Productspecificaties PEPPER JOBS mini PC GLK-UC2X

 • Intern geheugen: 960GB
 • Opslagcapaciteit: 64 GB
 • Beoordeling: 9,6

Bestel de PEPPER JOBS mini PC GLK-UC2X op onderstaande vertrouwde webshops:


3. DELL OptiPlex 3050 Zevende generatie Intel® Core

De DELL OptiPlex 3050 Zevende generatie Intel® Core is ontworpen met Intel® 7e generatie 35 W processors met ondersteuning voor maximaal Core™ i5. Deze mini computer ondersteunt tot 32 GB van het nieuwste 2.133 MHz DDR4-geheugen. Daarnaast is deze mini PC voorzien van een probleemloos werkende grafische kaart. Je hebt de beschikking over de nieuwste 802.11ac Wave 2 WiFi om je te voorzien van een zeer sterk signaal. De DELL OptiPlex 3050 voorziet je van een ongehinderde dataoverdracht en soepele connectiviteit met allerlei poortopties, zoals DisplayPort, HDMI, en optionele VGA- of seriële poorten.

Productspecificaties DELL OptiPlex 3050 Zevende generatie Intel® Core

 • Intern geheugen: 4GB
 • Opslagcapaciteit: 128 GB
 • Beoordeling: 9,3

Bestel de DELL OptiPlex 3050 Zevende generatie Intel® Core op onderstaande vertrouwde webshops:


4. Intel NUC Compleet | Celeron J4005 – Dual Core

De Intel NUC Compleet | Celeron J4005 – Dual Core is een compleet computersysteem die je voor zakelijke- of privé doeleinden kunt gebruiken. Het systeem is geïnstalleerd met Windows 10 Pro. Je hebt de beschikking over een 8 GB DDR4 SO-DIMM – 2400 MHz geheugen en een 120 GB SSD – 2.5 inch – SATA6 opslag. Voor de realiseren van het netwerk kun je gebruik maken van wireless AC en Bluetooth 5.0.

Productspecificaties Intel NUC Compleet | Celeron J4005 – Dual Core

 • Intern geheugen: 16GB
 • Opslagcapaciteit: 120 GB
 • Beoordeling: 9,0

Bestel de Intel NUC Compleet | Celeron J4005 – Dual Core op onderstaande vertrouwde webshops:


5. Chuwi LarkBox Pro – Mini Computer

De Chuwi LarkBox Pro is niet alleen een mini computer met een zeer compacte vormgeving maar ook de prijs is erg klein. Dit is een goedkope mini PC met grote mogelijkheden. De Chuwi Larkbox Pro beschikt over 6 GB LDDR4 en 128 GB eMMc. Deze PC ondersteunt tot 128GB Micro SD-extensie en je kunt de SSD tot 1TB uitbreiden met een extra SATA-based SSD (M.2 2242). De ingebouwde processor heeft een ingebouwde UHD Graphics 600 grafische kaart die de hoogste frequentie van 700 MHz kan bereiken. Je kunt genieten van een ultieme 4K filmervaring.

Productspecificaties Chuwi LarkBox Pro – Mini Computer

 • Intern geheugen: 1TB
 • Opslagcapaciteit: 128 GB
 • Beoordeling: 8,8

Bestel de Chuwi LarkBox Pro – Mini Computer op onderstaande vertrouwde webshops:

bol.com Bol.com
niet op voorraad
Bekijken

Nog 5 aanbevelingen als je op zoek bent naar de beste mini pc die je in 2023 kunt kopen

Aangezien het aanbod in mini PC’s zeer veelzijdig is, kan het een groot struikelblok zijn om een goede keuze te maken. Daarom delen we graag nog 5 interessante aanbevelingen met je als je op zoek bent naar een goede mini computer. Als je de keuze maakt voor een deze aanbevelingen, maak je wat ons betreft een prima keuze.

De populairste merken

Er zijn diverse merken die een of meerdere mini computers op de markt brengen maar het verschil in prijs-kwaliteitverhouding in het aanbod is behoorlijk hoog. Er zijn veel merken die goede mini computers aanbieden maar een aantal merken steken hier bovenuit. Merken als Apple, PEPPER JOBS, DELL, Intel, Chuwi, Victor, Morefine, Ubuntu en MSI zijn de toonaangevende merken op gebied van mini computers.

Informatie over mini pc’s

Verschillende soorten mini PC’s

Een mini PC biedt mogelijkheden die bijna niet onderdoen voor een klassieke PC maar heeft een veel kleiner formaat. De tower PC wordt dan ook steeds vaker vervangen voor een mini computer. Deze computers zijn tegenwoordig zo compact dat ze haast niet opvallen of ruimte in beslag nemen. De gemiddelde mini PC heeft een afmeting die net zo groot is als een gemiddelde koektrommel van 20 bij 20 centimeter. Daarnaast kun je de keuze maken voor een mini PC in vorm van een stick. De grote grijze kast kan dus vervangen worden! Om je een compleet beeld te geven van dit aanbod nemen we de verschillende soorten mini PC’s met je door.

 • Een barebone mini PC is de klassieke variant van mini PC’s die je zelf op de gewenste manier kunt uitbreiden. Een barebone is standaard voorzien van een moederbord, een processor, een ventilator en een voeding voor stroom. Je kunt zelf bepalen hoeveel RAM je wilt, hoeveel opslagruimte (in vorm van een externe harde schijf of SSD) je nodig hebt en welk besturingssysteem je installeert. Deze elementen voeg je zelf toe aan het systeem.
 • Een NUC mini PC heeft het formaat van een klein vierkant doosje. De letters NUC staan voor next unit of computing. Deze term is door Intel geïntroduceerd maar ook veel andere fabrikanten bieden inmiddels een mini PC uit de NUC categorie aan. Een NUC mini PC kan compleet worden geleverd of als barebone.
 • Een stick PC is de meest moderne uitvoering van een mini PC. De naam is veelzeggend. Dit is een computer die een vormgeving heeft van een grotere USB stick. Deze mini computers zijn voorzien van een HDMI connector waarmee de mini PC op een monitor of TV kan worden aangesloten.

Hoe is deze lijst met beste mini pc’s tot stand gekomen?

We hebben niet alleen gebruik gemaakt van onze eigen ervaringen bij het samenstellen van onze lijst van beste mini PC’s van 2023. Hiervoor is het aanbod net even té groot. Daarom hebben we ook gekeken naar de reviews van de grotere- en kleine aanbieders van internet voorzieningen. Daarnaast hebben we ons laten inspireren door de testresultaten van onafhankelijke consumentenorganisaties als de Consumentenbond en Kieskeurig.

Veelgestelde vragen over mini pc’s

Wat voor processor heeft een goede mini PC?

Een goede mini PC heeft een processor nodig die krachtig genoeg is voor web browsen, eenvoudige fotobewerking en werkprogramma’s zoals Microsoft Office. Een instapmodel is vaak voorzien van vrij minimalistische specificaties. Dit zie je ook terug in de processor. De budget modellen zijn vaak voorzien van een Intel Celeron-processor of een Pentium. Dit zijn chips die alleen maar voor de uitvoer van de meest eenvoudige taken geschikt zijn. Je kunt hiermee alleen wat internetten maar daar blijft het dan ook bij. Als je de mini computer voor meerdere en andere taken gebruikt, heb je een snellere machine nodig. Een goede mini PC is voorzien van een chip uit de Intel Core-serie. Dit is bij alle opties die we aanbevelen als de beste mini PC van 2023 het geval.

Hoeveel RAM geheugen moet een mini computer hebben?

Het RAM (Random-Access Memory) geheugen is een term voor het werkgeheugen van je PC. Dit geheugen bepaalt dus hoe snel jouw mini computer de taken uitvoert. Met deze kennis wil je uiteraard weten hoeveel RAM geheugen een mini computer moet hebben. Uiteraard hangt dit af van je gebruikerswensen. Wat ons betreft moet een mini computer voorzien zijn van minimaal 8 GB RAM. Deze capaciteit is voldoende om het gros van de werktaken uit te voeren. Als je de mini computer gebruikt voor wat meer geavanceerde taken, zoals Adobe PhotoShop of Illustrator en/of Lightroom is een mini computer met een hogere capaciteit een betere keuze. In dat geval adviseren we je om een mini PC met minimaal 16 GB RAM te kopen. Het is goed om voor de volledigheid te vermelden dat je een mini computer relatief eenvoudig kunt upgraden. De Mac Mini vormt hier echter een uitzondering op.

7.3. Wat voor bestandsopslag heeft de beste mini computer?

Als je kiest voor een budget model mini PC, is er een kans dat deze is voorzien van een traditionele HDD (Hard Disk Drive) voor bestandsopslag. Dit is een systeem met ronddraaiende schijven wat de snelheid van de PC aanzienlijk kan vertragen. De beste mini computers zijn voorzien van een SSD (solid-state hard drive). Dit is een volledig elektronische manier van dataopslag, zonder dat hiervoor draaiende schijven worden gebruikt. Dit maakt dit systeem 3 tot 4 keer zo snel als de “authentieke” optie. De opslagcapaciteit van deze harde schijf hoeft veel minder groot te zijn dan in het verleden het geval was. Dit komt omdat steeds meer gebruik wordt gemaakt van cloud functionaliteiten. Daarnaast wordt er veel meer gebruik gemaakt van streaming in tegenstelling tot het verleden toen er veel films werden gedownload.

Wat is het voordeel van een barbone PC?

Een barbone PC is een mini PC die je kunt voorzien van de gewenste onderdelen. Het voordeel van een barbone PC is dat je dit device helemaal naar wens kunt samenstellen. Een barbone PC bestaat uit het moederbord, een processor, een ventilator en een voeding voor stroom. De missende onderdelen zijn RAM, een harde schijf of SSD en een besturingssysteem. Het belangrijkste voordeel van een barbone PC is dat je dit device volledig naar wens kunt inrichten. Als je waarde hecht aan een snelle PC, kun je ervoor kiezen om een 32 gigabyte RAM te installeren. Voor veel opslag kies je voor een high-end SSD.

Hoe wordt de connectiviteit van een mini computer met andere apparaten tot stand gebracht?

Er zijn diverse mogelijkheden om de mini computer met andere apparaten te verbinden. Een gemiddelde mini PC is voorzien van minimaal 4 USB ingangen. De betere mini PC’s beschikken zelfs over een USB Type-C en meerdere ingangen voor beeldschermen. Daarnaast bieden de betere mini PC’s volop mogelijkheden om een draadloze verbinding tot stand te brengen. De beste mini PC’s ondersteunen WIFI 5 en WIFI 6 en bieden mogelijkheden om een verbinding te maken met behulp van Bluetooth.

Waar moet je nog meer op letten bij de aankoop van een goede mini computer?

Naast de bovenstaande factoren zijn er een aantal zaken waar je zeker op moet letten bij de aankoop van een goede mini computer. Denk hierbij aan de upgrade mogelijkheden. Vrijwel iedere goede mini computer biedt mogelijkheden voor uitbreiding of het vervangen van elementen. Denk hierbij aan het geheugen of de harde schijf. Grafische kaarten zijn vaak ingebouwde elementen. Deze kun je niet vervangen.

Een ander punt waar je op letten bij de aankoop van een goede mini computer is de geluidsproductie. Het is hierbij goed te realiseren dat de technologie van een mini PC zo compact mogelijk in de behuizing is weggewerkt. Hierbij is een goede ventilatie belangrijk om oververhitting te voorkomen. Door de afmeting van het apparaat hoor je bij mini computers de ventilator duidelijker dan bij “reguliere PC’s” het geval is. De ventilatoren van voordelige mini computers kunnen een geluid maken die als vervelend wordt ervaren. De opties die wij aanbevelen als beste mini PC van 2023 zijn voorzien van een ventilator die relatief stil zijn. Onze best gekozen mini PC, de Apple Mac Mini, is zelfs voorzien van een M1 chip en is praktisch geruisloos.

Wat is het beste adres om een mini PC te kopen?

Je zou zeggen dat een speciaalzaak het beste adres is om een mini PC te kopen. Dit is dan ook een prima keuze maar je kunt het voor jezelf veel gemakkelijker maken door deze mini computer online te bestellen. Hiervoor kun je uitstekend terecht bij webshops als Bol.com, Coolblue en Mediamarkt. Deze webshops hebben een uitgebreid assortiment in uitstekende mini PC’s die tegen een aantrekkelijke prijsstelling worden aangeboden. Daarnaast heeft de keuze om je mini computer online te bestellen als voordeel dat je hiervoor niet de deur uit hoeft en je bestelling in de meeste gevallen al de volgende werkdag bij je wordt afgeleverd. Nu je weet wat de beste mini PC van 2023 is, wordt de keuze wel heel erg gemakkelijk!

Delen:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp
Email
Gerelateerde reviews