Beste matras

Beste matras 2022

De meest geschikte matrassen voor een optimale nachtrust

Een goed matras is ontzettend belangrijk voor je nachtrust. Over het algemeen weet iedereen dat een goede nachtrust essentieel is om overdag goed te kunnen functioneren. Een matras dat bij je lichaam past kan daarbij helpen. Wat voor jou de beste matras van 2022 is, hoeft bijvoorbeeld voor je partner niet zo te zijn. Dit komt doordat iedereen anders gebouwd is en iedereen andere slaapgewoontes heeft. Daarom zijn er ook zo veel verschillende matrassen op de markt. Wij gaan je in dit artikel inzicht geven wat de beste matras van 2022 is, vertellen je meer over de verschillende type matrassen en geven je tips om op te letten bij de aankoop van een goede matras.

Dit zijn de beste matrassen van 2022

In de top 10 beste matrassen zijn de webshops met de beste prijs automatisch geselecteerd. Je hebt dus direct de voordeligste webshop te pakken!


ColumnstwoOneThreeFourFiveZesZevenAchrNegenTien
Bed4Less Matras Pocketvering 7-zonesBedWorld goedkoop Matras 140x200Mister Sandman Matras - 140x200 - 7 zonesBoxspring Company MatrasBoxspring Company Pocketvering MatrasBedworld Comfort Gold MatrasTrendzzz® Matras 140x200 Comfort FoamZaansebedden Matras Pocketvering ComfortEasy by Emma Matras 90x200Pocket Matras geveerd Luxe HR50
1. Matras Pocketvering 7-zones Bed4less
2. Pocketvering matras van Bedworld Collection
3. Mister Sandman Matras - 140x200 - 7 zones
4. Boxspring Company Matras
5. Pocketvering Matras van de Boxspring Company
6. Bedworld Comfort Gold Matras
7. Trendzzz® Matras 140x200 Comfort Foam
8. Zaansebedden Matras Pocketvering Comfort
9. Easy by Emma Matras 90x200
10. Pocket Matras geveerd Luxe HR50
Beste prijs€ 159,95€ 129,95€ 99,90€ 65,-€ 82,95€ 199,-€ 99,-€ 149,99€ 119,-€ 349,-
Afmetingen (lxb in cm)160 x 200140 x 200140 x 20090 x 20090 x 200160 x 200140 x 200140 x 20090 x 200180 x 210
Dikte matras (cm)20201512202014201825
Max. belastbaar gewicht (kg)125100100759012575110-300
MateriaalKoudschuimKoudschuimKoudschuimComfortschuimKoudschuimKoudschuimKoudschuimKoudschuimTraagschuimKoudschuim
Beoordeling9,89,69,398,78,48,68,387,8
BEKIJKENBEKIJKENBEKIJKENBEKIJKENBEKIJKENBEKIJKENBEKIJKENBEKIJKENBEKIJKENBEKIJKEN

De 5 beste matrassen van 2022 uitgelicht

Als je bovenstaand stuk gelezen hebt en je bent ervan overtuigd dat je weet waar je op moet letten bij het kiezen van een matras, wil je natuurlijk over gaan tot aankoop. Om er zeker van te zijn dat je de voor jou beste matras van 2022 in huis haalt, hebben we de beste opties waaruit je kunt kiezen voor je op een rijtje gezet. Het onderstaande overzicht helpt je bij het maken van je keuze.


1. Bed4Less Matras Pocketvering 7-zones – bol

Dankzij de goede ventilatie in de matras Pocketvering 7-zones van Bed4less word je uitgerust wakker. Dit matras heeft 7 zones ter hoogte van schouders en heupen, waardoor je lichaam altijd de juiste ondersteuning krijgt. Door de 300 veren en comfort foam afdichting is dit matras een garantie voor een perfect nachtrust. De matras Pocketvering 7-zones van Bed4less heeft een afneembare en uitwasbare tijk wat deze matras ook uitstekend geschikt maakt voor mensen met allergieën. Deze matras is in verschillende maten verkrijgbaar afhankelijk van je bed frame.

Productspecificaties Bed4Less Matras Pocketvering 7-zones

 • Maximaal belastbaar gewicht: 125 KG
 • Materiaal: Koudschuim
 • Dikte van de matras: 20 cm
 • Beoordeling: 9,6

Bestel de Bed4Less Matras Pocketvering 7-zones op onderstaande vertrouwde webshops:


2. Pocketvering matras van Bedworld Collection

De Pocketvering matras van Bedworld Collection is in 5 verschillende maten verkrijgbaar. Bij pocketveringmatrassen bestaat de kern uit pocketveren, waarbij elke veer per stuk is verpakt in een zakje van katoen of ‘non-woven’ materiaal. Vaak is de kern opgedeeld in 7 verschillende comfortzones. Zo ook bij deze matras. De zones verschillen in hardheid door toepassing van verschillende draaddiktes. De comfortzones zijn symmetrisch opgebouwd. Hierdoor kan de matras regelmatig gedraaid worden en dit vergroot de duurzaamheid van de pocketveringmatras. De toplaag van de pocketvering matras van Bedworld Collection is gemaakt van koudschuim en belastbaar tot 100 KG.

Productspecificaties Pocketvering matras van Bedworld Collection

 • Maximaal belastbaar gewicht: 100 KG
 • Materiaal: Koudschuim
 • Dikte van de matras: 20 cm
 • Beoordeling: 9,6

Bestel de Pocketvering matras van Bedworld Collection op onderstaande vertrouwde webshops:


3. Mister Sandman Matras – 140×200 – 7 zones

Het koudschuim matras van Mister Sandman maakt gebruik van 7 zones. Hierdoor is deze matras de perfecte aankoop voor de ultieme nachtrust. De 7 zones zorgen voor een optimaal lig- en slaapcomfort. De mister Sandman matras 140×200 – 7 zones is gemaakt van koudschuim en 15 centimeter dik. De matras is voorzien van een wasbare microvezel hoes. Hierdoor is deze matras ook geschikt voor mensen met allergieën.

Productspecificaties Mister Sandman Matras – 140×200 – 7 zones

 • Maximaal belastbaar gewicht: 100 KG
 • Materiaal: Koudschuim
 • Dikte van de matras: 15 cm
 • Beoordeling: 9,3

Bestel de Mister Sandman Matras – 140×200 – 7 zones op onderstaande vertrouwde webshops:

bol.com Bol.com
niet op voorraad
Bekijken

4. Boxspring Company Matras

De Boxspring company matras is geschikt voor alle type slapers. Zowel een zijslaper als een rug- of buikslaper zitten goed met deze matras. Met zijn dikte van 12 centimeter is deze matras geschikt voor alle type bedbodems. Het matrasovertrek is gemaakt van huisstofmijt werend materiaal wat deze Boxspring Company matras uitermate geschikt maakt voor mensen met allergieën. Daarnaast is de bekleding afneembaar en dus ook wasbaar.

Productspecificaties Boxspring Company Matras

 • Maximaal belastbaar gewicht: 75 KG
 • Materiaal: Comfortschuim
 • Dikte van de matras: 12 cm
 • Beoordeling: 9,0

Bestel de Boxspring Company Matras op onderstaande vertrouwde webshops:


5. Pocketvering Matras van de Boxspring Company

De Pocketvering Matras van de Boxspring Company is de ideale matras voor mensen tot 90 KG. Het is een medium tot stevige matras met goede ondersteuning omdat elke pocketveer individueel verpakt is en onafhankelijk beweegt. Zo krijgt je lichaam overal de juiste ondersteuning. De toplaag is gemaakt van comfortschuim. Daarnaast is de Pocketvering matras van de Boxspring Company voorzien van een afneembare en wasbare tijk. Dit maakt deze matras ook uitermate geschikt voor mensen met een huisstofmijt allergie.

Productspecificaties Pocketvering Matras van de Boxspring Company

 • Maximaal belastbaar gewicht: 90 KG
 • Materiaal: Koudschuim
 • Dikte van de matras: 20 cm
 • Beoordeling: 8,8

Bestel de Pocketvering Matras van de Boxspring Company op onderstaande vertrouwde webshops:


Nog 5 aanbevelingen als je op zoek bent naar de beste matras die je in 2022 kunt kopen

Vind je het prettig om meerdere opties te vergelijken om een keuze te kunnen maken voor de voor jou beste matras van 2022? Dan hebben we hieronder nog vijf interessante aanbevelingen voor je op een rijtje gezet.

De populairste merken

Zoals je misschien begrepen hebt, zijn er veel verschillende matrassen op de markt. De ene matras is de andere niet en veel hangt af van persoonlijke voorkeuren. Het is dus logisch dat er steeds meer merken met een matras op de markt komen die zij als de beste matras van 2022 beschouwen. M line matrassen, Tempur matrassen, Decupré matrassen en Auping matrassen kunnen we zeker tot de populairste matras merken rekenen. Daarnaast zijn er natuurlijk nog een aantal andere producenten die steeds meer aan populariteit winnen. Je kunt daarbij denken aan een Pullman matras, een Swiss sense matras en een Emma matras. Deze matrassen zijn zeker niet kwalitatief minderwaardig!

Matras beste

Informatie over matrassen

Het vinden van de perfecte matras kan een hele klus zijn. Laten we ook maar meteen met de deur in huis vallen en je droom laten klappen: de beste matras van 2022 bestaat niet. We zullen je ook uitleggen waarom. Zoals je in het begin stuk van dit artikel al hebt kunnen lezen, is de beste matras van 2022 van persoon tot persoon verschillend. Wat de één een goede matras vindt, is voor de ander een bron van ellende. Dit komt doordat iedereen anders is, andere ondersteuning nodig heeft bij het slapen, grote of kleiner is dan de ander, lichter of zwaarder en ga zo maar door. Natuurlijk zijn er zéér goede matrassen op de markt waarmee je eigenlijk niet fout kan zitten maar wat de beste matras voor jou is, dat hangt helemaal af van jouw wensen, je lichaam en wat jouw voorkeur heeft. In matrassenland bestaat er dus geen ‘one size fits all’. De beste matras van 2022 is een matras waar jij lekker op kunt slapen. Waar je op moet letten en wat je in overweging moet nemen bij het kopen van de voor jou beste matras van 2022 vertellen we je hieronder en daarnaast hebben we hebben een koopgids samengesteld met de matrassen die als beste uit alle testen komen.

Je slaaphouding bepaalt mede je keuze voor een matras

Misschien heb je er nooit zo over nagedacht maar je slaaphouding is erg belangrijk bij het kiezen van een goede matras. Dit bepaalt namelijk waar jij de meeste ondersteuning van je matras nodig hebt. Dit zorgt er ook voor dat je lichaam in een natuurlijke houding ligt tijdens het slapen. Hiermee voorkom je vervelende klachten zoals rugpijn.

Ben je een rugslaper? Dan is het van belang dat de natuurlijke S-vormige kromming van je lichaam behouden blijft tijdens het slapen. Op je rug slapen wordt gezien als de beste slaaphouding. Een matras voor rugslapers moet voldoende steun aan je onderrug bieden.

Voor een zijslaper daarentegen is het van belang dat de matras ervoor zorgt dat je lichaam in een rechte lijn blijft tijdens het slapen. Een goed ondersteunende matras is dan van het grootste belang. Heb je namelijk een te zachte matras neemt je lichaam een wat doorgezakte en onnatuurlijke houding aan.

Tot slot zijn er nog mensen die graag op hun buik slapen, de zogenaamde buikslapers. Wees je ervan bewust dat dit nog wel eens problemen aan je onderrug kan veroorzaken. Ben je dus een buikslaper en ga je op zoek naar een nieuwe matras, kies dan voor een wat hardere matras die ervoor zorgt dat je onderrug niet te ver doorzakt en je wervelkolom recht blijft tijdens het slapen.

Je lichaamsbouw en gewicht zijn van invloed op je matraskeuze

Je gestel speelt een belangrijke rol bij je keuze voor een matras. Heb je een wat zwaarder lichaamsgewicht en een wat bredere bouw? Dan heb je een wat hardere matras nodig. Dit geeft je lichaam de steun die het nodig heeft. Op een zachte matras wordt je lichaam dan niet voldoende ondersteund wat lichamelijk ongemak kan veroorzaken. Ben je tenger gebouwd en vrij licht van gewicht dan is een wat zachtere matras een goede keuze voor een goede nachtrust.

Lengte en breedte spelen ook een rol bij het kiezen van een goede matras

Als je de voor jou beste matras van 2022 gaat kopen hou er dan rekening mee dat een matras zeker 20 centimeter langer is dan jouw eigen lengte. Ook de breedte van een matras is belangrijk. Bij een breder en langer matras zijn het draagvermogen en de bewegingsruimte namelijk groter. Hoe breder een matras is, hoe comfortabeler je ligt. Dit geld zowel voor een eenpersoons- als tweepersoonsmatras.

Je lichaamstemperatuur

Heb jij het gauw warm in bed? Dan is het belangrijk om te kiezen voor een matras die goed ventileert zodat het vocht goed en snel afgevoerd wordt. Per nacht verlies je namelijk 300 milliliter tot een halve liter vocht wat kan leiden tot schimmelvorming. Bij een goede ventilatie wordt het vocht goed afgevoerd en verdampt het buiten het matras. Zo blijft je matras langer schoon en fris.

Welke matras past bij mij?

Er zijn 8 verschillende vullingen voor matrassen verkrijgbaar, allemaal met andere eigenschappen. Welke vulling voor jou het beste is, kun je alleen zelf bepalen aan de hand van jouw wensen en bovenstaande zaken waar je op moet letten bij aanschaf. We zetten de verschillende vullingen voor je op een rijtje:

 • Pocketvering matras

Een pocketvering is gemaakt van veren van staaldraad die los van elkaar zijn ingepakt in een zakje textiel (de pocket). Op deze manier kan elke veer afzonderlijk van elkaar bewegen en reageren op het gewicht van het lichaam. Ondanks dat deze matrassen een vering van staaldraad hebben, kraken en piepen deze matrassen niet. Pocketvering matrassen zijn immers voorzien van een afdeklaag. Voorbeelden hiervan zijn: polyether, koudschuim, traagschuim en latex. Elke afdeklaag heeft andere eigenschappen. Pocketvering matrassen hebben een uitstekende ventilatie wat het voor mensen die het snel koud hebben in bed een minder geschikte matras maakt. Deze matrassen zijn niet geschikt voor een verstelbare bodem.

 • Latex Matras

Latex matrassen zijn opgebouwd uit een combinatie van synthetische latex en natuurlijke latex. Latex matrassen bieden een zeer hoog ligcomfort omdat ze zich perfect kunnen aanpassen aan het lichaam. Een latex matras is geschikt voor mensen met een allergie omdat het een antibacterieel, schimmel- en huisstofmijt werend is. Bovendien is latex geschikt voor mensen met rugklachten omdat het een goed ligcomfort en ondersteuning biedt. Helaas neemt een latex matras vocht slecht op en door de dichtheid van het schuim is deze matras ook niet ademend.

 • Koudschuim matras

Een koudschuim matras bestaat volledig uit veerkrachtig schuim waar een zogenaamde HR-waarde (High Resilience) aan is gekoppeld. Hoe hoger deze waarde hoe meer schuim er verwerkt is in een matras. Hierdoor wordt de matras veerkrachtiger en de levensduur aanzienlijk verhoogd. Een koudschuim matras vormt zich goed naar je lichaam en geeft tegendruk waar dat nodig is. Hierdoor ontstaat er weinig tot geen kuilvorming. Koudschuim matrassen hebben een open celstructuur. Hierdoor ventileert het matras zeer goed. Daarnaast heeft het een uitstekende vochtregulatie en zijn dit soort matrassen ook nog eens anti allergisch.

 • Polyether matrassen

Polyether matrassen zijn relatief goedkoop en worden vaak gebruikt voor plekken waar minder vaak wordt geslapen zoals op een logeerbed of een caravan. Een polyether matras is weliswaar antiallergisch maar de ventilatie en vochtregulatie van polyether laten vaak wel te wensen over. Dit komt doordat dit schuim een gesloten celstructuur heeft. Dit alles komt de levensduur van Polyether matrassen niet ten goede. Bovendien biedt polyether minder veerkracht waardoor kuilvorming op de loer ligt.

 • Traagschuim matrassen

Traagschuim matrassen hebben druk verlagende eigenschappen en vormen mee met het lichaam. Traagschuim matrassen danken hun naam aan de langzame reactie van schuim. Wanneer je het matras indrukt, komt het langzaam weer omhoog. Op deze manier vult het de contouren op. Traagschuim reageert namelijk op lichaamstemperatuur. Door deze warmte en het lichaamsgewicht vormt het matras zich naar het lichaam. Dit type is geschikt voor mensen die wat zachter willen slapen of lichamelijk klachten ondervinden. Traagschuim matrassen hebben veel verschillende namen: NASA schuim, memoryfoam, slow motion foam en lazy foam. De levensduur van dit soort matrassen is ongeveer 12 jaar. Traagschuim kan snel warm aanvoelen en reguleert vocht niet altijd goed. Daarom wordt traagschuim vaak in combinatie met koudschuim gebruikt. Zo heb je de voordelen van beide materialen in één matras.

 • Binnenvering matras.

In binnenvering matrassen vind je traditionele veren van staaldraad. Hoe meer veren, hoe beter het matras. Hoe meer draaiingen de veer maakt, hoe soepeler het matras is. Het grote voordeel van een binnenvering matras is de ventilatie. Die is namelijk uitstekend te noemen. De binnenkant bestaat, door de veren, voor een groot deel uit lucht en laat vocht daarmee goed los. De meeste binnenvering matrassen hebben aparte zones voor de schouders en heupen die ervoor zorgen dat deze dieper in de matras kunnen wegzakken. Het ligcomfort van binnenvering matrassen hangt vooral af van het materiaal dat gebruikt wordt voor de toplaag. Daarnaast is dit type matras sterk en gaat het lang mee. Door de goede ventilatie is een binnenvering matras niet geschikt voor menen die het gauw koud hebben in bed.

 • Luchtgeveerde matrassen

Een luchtgeveerde matras is te vergelijken met een waterbed doordat de kern van de matras uit een vinyl zak bestaat. Deze zak wordt in plaats van met water, met lucht gevuld. Daarna wordt de vinyl zak omsloten door latex of koudschuim. Het belangrijkste voordeel van luchtgeveerde matrassen is de ondersteuning die deze matrassen bieden aan het lichaam. Deze matrassen zorgen namelijk voor een gelijkmatige ondersteuning van het lichaam wat zorgt voor een zeer groot ligcomfort. Luchtgeveerde matrassen worden niet voor niets ook wel “Anti Rugpijn Matrassen” genoemd. Deze matrassen zijn voorzien van een luchtpomp met draadloze afstandsbediening waarmee je te allen tijde de matras harder of zachter kunt maken afhankelijk van je klachten. Deze matrassen zijn ideaal voor mensen met reuma, artrose, fibromyalgie en scoliose. Een belangrijk nadeel aan luchtgeveerde matrassen is dat de luchtdruk van de lucht in de vinyl zak reageert op de omgevingstemperatuur. Hierdoor kan de hardheid van de matras opeens veranderen.

 • Talalay Latex

Een Talalay latex matras wordt ook we de “Rolls Royce” onder de matrassen genoemd. Door het intensieve productieproces heeft dit matras de voordelen van het normale latex maar niet de nadelen. Door de open celstructuur is de ventilatie en vochtregulatie namelijk optimaal, wat bij een standaard latex matras niet het geval is.

Talalay matrassen zijn daarnaast warm in de winter en koel in de zomer. Als temperatuurregulatie belangrijk voor je is (en budget wat minder), is deze matras absoluut het overwegen waard. De levensduur van Talalay latex matrassen is ook een stuk hoger dan bij normale latex matrassen.

Hoe is deze lijst met beste matrassen tot stand gekomen?

Voor de totstandkoming van onze lijst met beste matrassen van 2022 hebben we uiteraard gebruik gemaakt van onze eigen ervaringen. Iedere medewerker van deze website slaapt gemiddeld zo’n 8 uur per nacht en het grote voordeel is dat veel fabrikanten zo’n 120 nachten proefslapen aanbieden dus dat is natuurlijk ideaal om een onafhankelijk onderzoek te doen. Daarnaast hebben we rekening gehouden met de reviews van gebruikers bij betrouwbare online winkels als Coolblue en Bol.com. Tot slot hebben we de beoordeling van grotere- en kleinere aanbieders én de testresultaten van onafhankelijke vergelijkingssites zoals de Consumentenbond en Kieskeurig meegenomen om onze lijst met de beste matrassen van 2022 voor je op te stellen.

Veelgestelde vragen over matrassen

Wat is de levensduur van een matras?

Een matras gaat vaak korter mee dan de meeste mensen denken. Wat de precieze levensduur van een matras is, hangt af van een aantal factoren (zie verderop in dit artikel) en de kwaliteit. Het is vanzelfsprekend dat een matras van een betere kwaliteit langer mee gaat dan een matras van een wat mindere kwaliteit. Vast staat echter dat een matras met enige regelmaat vervangen moet worden. Wil je verzekerd blijven van een goede ondersteuning? Houd er dan rekening mee dat je je matras na 8 tot 10 jaar zeker wel moet vervangen. Niet alleen vanwege het afnemen van de ondersteuning maar ook met het oog op hygiëne is het verstandig om je matras op tijd te vervangen. Hieronder hebben we een overzicht voor je opgesteld hoe lang gemiddeld de verschillende soorten matrassen mee gaan:

 • Koudschuim matras: 12 tot 15 jaar
 • Polyether matras: 4 tot 6 jaar
 • Pocketvering matras: 8 tot 10 jaar
 • Traagschuim matras: 8 tot 10 jaar
 • Luchtgeveerde matrassen: 10 jaar
 • Latex matras: 7 tot 9 jaar

Hoe verleng je de levensduur van je matras?

Hoe goed de kwaliteit van je matras ook is en hoe goed je deze ook onderhoudt, op een gegeven moment is een matras gewoon op. Toch kun je de levensduur van een matras natuurlijk wel wat verlengen. Hieronder vind je een aantal tips:

 • Maak je matras 1 keer per maand schoon

Hiermee voorkom je dat eventueel vuil diep in de matras trekt en daar gaat smetten. Je kunt het beste één keer per maand een goed uitgewrongen doekje met sop over je matras halen en deze daarna goed laten drogen. Heb je een overtrek dat afritsbaar is, was deze dan 1 keer per kwartaal.

 • Gebruik een matrasbeschermer

Een molton – oftewel een matrasbeschermer – en een hoeslaken beschermen je matras tegen invloeden van buitenaf, zoals vocht. Matrasbeschermers zijn een stuk makkelijker te wassen dan de matras zelf dus hiermee verleng je de levensduur van je matras aanzienlijk.

 • Keer je matras regelmatig om

Met regelmatig je matras keren bedoelen we 1 keer per maand. Door je matras regelmatig te draaien, voorkom je dat je je te lang aan één kant van de matras ligt waardoor deze op den duur door gaat buigen en kuilen ontstaan. Keer je matras daarnaast 4 keer per jaar ook in de lengte richting om. Zo wordt je matras overal gelijkmatig belast. Uitzondering hierop zijn natuurlijk de matrassen waarop je alleen op één kant kunt slapen.

 • Slaapkamer ventileren

Zoals eerder vermeld verlies je per nacht heel wat vocht. Om te voorkomen dat dit in je matras trekt en daar voor schimmel en andere narigheid kan zorgen, is het belangrijk om overdag je slaapkamer en dus ook je matras goed te luchten. Sla hiervoor je dekbed terug naar het voeteneind en lucht minimaal 30 minuten per dag.

 • Gebruik een topmatras

Een topmatras boven op een nieuwe matras kan ervoor zorgen dat de nieuwe matras langer meegaat. Je nieuwe matras wordt door de topmatras namelijk beschermd tegen transpiratie, stof en vuil. Ook vanuit hygiënisch oogpunt is een topmatras dus geen overbodige luxe. Doordat bijna alle hoezen van topmatrassen voorzien zijn van een ritssluiting kun je de hoes makkelijk verwijderen en wassen.

Waar kun je het beste een matras kopen?

Je kunt bij verschillende speciaalzaken en beddenwinkels terecht om een matras te kopen maar je maakt het voor jezelf een stuk gemakkelijker als je besluit om deze online te bestellen. Hiervoor kun je prima bij onder andere Bol.com en Coolblue terecht. Je bestelling wordt in de meeste gevallen al de volgende werkdag bij je thuis afgeleverd. Daarnaast is de keuze natuurlijk ook snel gemaakt aangezien je nu immers weet wat voor jou de beste matras van 2022 is!

Delen:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp
Email
Gerelateerde reviews