Beste mascara

Beste mascara 2022

Make-up voor een optimale verzorging van je wimpers

Mascara is het meest gebruikte cosmeticaproduct dat er bestaat. Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel cosmeticaproducten regelmatig nieuwe producten op dit gebied uitbrengen. Wil je weten wat nu de beste mascara is die in 2022 te koop is? Wij geven je in dit artikel het antwoord. Daarnaast nemen we met je door waar je op moet letten als je op zoek bent naar een goede mascara en welke keuze je juist niet moet maken.

Best gekozenBeste aanbiedingBeste high-end
beste mascaraMax Factor 2000 Calorie Dramatic Volume MascaraClinique High Impact Waterproof Mascara
Estée Lauder Sumptuous Extreme Mascara is na ons uitgebreide onderzoek met een 4,8 als beste uit de test gekomen!Max Factor 2000 Calorie Dramatic Volume Mascara is met een prijs van slechts €7,50 als beste aanbieding uit onze test gekomen.Clinique High Impact Waterproof Mascara is met een eindbeoordeling van 4,6 en een prijs van €21,59 als beste prijs-kwaliteit mascara gekozen.
€ 28,79€ 7,50€ 21,59
BEKIJKEN
BEKIJKEN
BEKIJKEN

1. Alles over mascara

1.1. Wat is een goede mascara?

Mascara is een make-up product dat je gebruikt om je wimpers meer te accentueren. Je kunt dit make-up product gebruiken om je wimpers, donkerder te maken, te verlengen of meer volume te geven. Er zijn verschillende soorten mascara en er zit een groot kwaliteitsverschil tussen de keuzemogelijkheden. Een goede mascara is gemaakt van goede kwaliteit ingrediënten, is eenvoudig aan te brengen, blijft goed zitten, loopt niet snel uit en is makkelijk te verwijderen aan het eind van de dag.

Vanzelfsprekend moet ook het borsteltje fijn zijn om te gebruiken. Dit laatste is vaak een persoonlijke keuze en afhankelijk van de wensen die je hebt. Met betrekking tot dit laatste kun je er uiteraard voor kiezen om je wimpers wat dikker op te maken en de haartjes wat aan elkaar te laten kleven maar ook voor het andere uiterste. Als de haartjes keurig van elkaar gescheiden zijn, geeft dit juist een mooie natuurlijke uitstraling.

1.2. Verschillende keuzemogelijkheden in mascara borsteltjes

Je kunt een gewenst effect creëren door een bewuste keuze te maken voor een bepaalde vormgeving van een borsteltje. Dit is immers bepalend of een mascara zorgt voor bijvoorbeeld meer volume, krullende wimpers of de verlenging van wimpers. Het is daarom zeker goed om je te verdiepen in de verschillende keuzemogelijkheden in mascara borsteltjes:

 • Voor gekrulde wimpers, of wimpers die je wilt krullen, kun je het beste een borsteltje gebruiken dat licht gebogen is. Deze licht gebogen borsteltjes buigen zich om de wimpers heen om deze te kunnen opliften. Je kunt deze borsteltjes desgewenst gebruiken in combinatie met een wimperkruller.
 • Een korte wimperborstel is niet alleen prettig om mee te werken als je diepliggende ogen hebt (een grotere borstel is dan niet praktisch) maar ook om je onder wimpers te verzorgen. Als je hiervoor een grotere borstel gebruikt, loop je meer kans op vlekken.
 • Als je jouw wimpers een natuurlijke uitstraling wilt geven, doe je er verstandig aan om te kiezen voor een (defining) mascara met een rubber borsteltje waarvan de tanden wat verder uit elkaar staan. Je voorkomt hiermee automatisch dat je te veel mascara aanbrengt en er klontjes ontstaan.
 • Een rond borsteltje met langere haren of tandjes gebruik je om meer volume te creëren. Aan deze lange haren of tandjes kan meer mascara hechten wat uiteraard beter aan de wimperharen kan plakken. Hiermee creëer je meer volume en kun je hier zelfs dunne en korte wimpers dik maken.
 • Je krijgt lange gedefinieerde wimpers als je een ronde mascara borstel (met een taps toelopende punt) gebruikt met tandjes of haartjes die bijna net zo ver uit elkaar staan als bij een kam het geval is. Dit borsteltje zorgt niet voor meer volume maar wel voor lengte en definitie. Het is een goede keuze als je lange wimpers wilt kleuren.
 • Een korte borstel met dikke haartjes is goed om korte wimpers te verzorgen. Een dikke borstel is hiervoor niet handig. Op deze manier kun je makkelijk bij je wimperaanzet komen. Kies voor een rubberen borsteltje als je fijne wimpers hebt.

1.3. Ingrediënten van mascara

Mascara werd al door de oude Egyptenaren gebruikt (4000 jaar voor Christus). De dames gebruikten zwarte houtskool om hun ogen te kleuren. Het product werd rond begin 1900 vermengd met vaseline. De eerste vormen van de mascara die we nu kennen, kwamen in 1960 op de markt. Rond die periode is er een formule bedacht (en op de markt gebracht door Helena Rubinstein) waarbij een crème-achtige vloeistof met een nylon borsteltje werd aangebracht.

1.4. Iedere mascara bestaat uit 3 basis ingrediënten: 

 • Pigment voor de kleur van de mascara, vaak carbon black (nog altijd een soort roet)
 • Olie, castor olie, zoals sesam olie, eucalyptus olie, lanoline en verschillende minerale oliën
 • Was, zoals paraffine, carnaubawas en bijenwas

Naast deze drie basis ingrediënten wordt het cosmeticaproduct voorzien van een aantal extra toevoegingen om te kunnen voldoen aan de specifieke voorwaarden die aan de mascara gesteld worden. Een waterproof mascara wordt bijvoorbeeld voorzien van een waterafstotend ingrediënt (dodecane). Een mascara die niet waterproof is, wordt juist voorzien van ingrediënten die in wel het water oplosbaar zijn. Mascara’s die gebruikt worden om meer wimperlengte of juist een krul te creëren, worden vaak voorzien van kleine nylon microvezels die zich aan of tussen de wimpers hechten en ingrediënten die de structuur van het cosmeticaproduct wat verstevigen.

1.5. Waar let je op bij het kiezen van de meest geschikte mascara?

Er zijn een aantal factoren die van groot belang zijn bij het kiezen van de meest geschikte mascara. We zetten deze punten voor je op een rijtje:

 • De kleur van de mascara. De meest gebruikte mascara kleur is zwart met de bruine kleur op een goede tweede plek. Ander veel gekozen mascara kleuren zijn: blauw en groen
 • Het effect van het aanbrengen van mascara zoals lengte, krul of volume.
 • Het materiaal van het borsteltje. Een authentiek nylon borsteltje of een rubber borsteltje waar de wimpers makkelijk doorheen kunnen glijden en gescheiden worden.
 • De structuur van het borsteltje. Dit is bepalend voor welke beweging je makkelijk kunt maken en wat het effect hiervan is.
 • Wel of niet waterproof. Een mascara kan wel of niet op waterbasis gemaakt zijn. Een mascara die waterproof is, zal blijven zitten als je gaat zwemmen en niet uitlopen door regen maar wel lastiger te verwijderen zijn. Een tussenvorm hiervan is water resistant mascara.
 • De ingrediënten van mascara. We noemen dit omdat mascara is voorzien van conserveringsmiddelen om het product langer houdbaar te maken. Er zijn ook mascara soorten die volledig op natuurlijke basis zijn vervaardigd. Dit is dus zeker een factor waar je op kunt letten bij het kiezen van de meest geschikte mascara.

2. Beste mascara 2022

Wil je nieuwe mascara kopen, dan is het goed om te kijken welke mascara het beste is. Dat kun je hieronder in de tabel vinden. We hebben de mascara’s getest op prijs, gebruikersgemak, effect en kwaliteit. Je kunt op verschillende criteria selecteren.

ColumnstwoOneThreeFourFiveZesZevenAchrNegenTien
Estée Lauder Sumptuous Extreme MascaraChanel Le Volume De Chanel MascaraDior Diorshow Iconic Overcurl MascaraLancôme Grandiôse MascaraClinique High Impact Waterproof MascaraL'Oréal Paris Double Extension Waterproof MascaraMaybelline Lash Sensational Waterproof MascaraL’Oréal Paris Miss Hippie Mega VolumeMax Factor 2000 Calorie Dramatic Volume MascaraMaybelline Volum'Express Colossal Cat Eyes
1. Estée Lauder Sumptuous Extreme Mascara
2. Chanel Le Volume De Chanel Mascara
3. Dior Diorshow Iconic Overcurl Mascara
4. Lancôme Grandiôse Mascara
5. Clinique High Impact Waterproof Mascara
6. L'Oréal Paris Double Extension Waterproof Mascara
7. Maybelline Lash Sensational Waterproof Mascara
8. L’Oréal Paris Miss Hippie Mega Volume
9. Max Factor 2000 Calorie Dramatic Volume Mascara
10. Maybelline Volum'Express Colossal Cat Eyes
Beste prijs€ 28,79€ 36,69€ 37,69€ 26,09€ 21,59€ 9,50€ 8,81€ 7,75€ 7,50€ 11,92
EffectVerleningVolumeKrul & VolumeVerlengingKrul & VolumeVolumeVolumeVolumeVolumeVolume
Beoordeling9,89,79,59,29,28,98,88,88,68,4
BEKIJKENBEKIJKENBEKIJKENBEKIJKENBEKIJKENBEKIJKENBEKIJKENBEKIJKENBEKIJKENBEKIJKEN

3. De 5 beste mascara’s van 2022

Zoals je weet zijn er zeer veel verschillende mascara’s te koop. Wil je weten wat de beste mascara’s zijn die je in 2022 kunt kopen? We hebben een lijstje samengesteld van 5 zéér goede opties. We hebben voor dit lijstje géén specifieke volgorde aangehouden omdat we diverse soorten mascara’s onder je aandacht willen brengen. De mascara’s hebben verschillende specificaties en prijsstellingen.

1. Estée Lauder Sumptuous Extreme Mascara

Estée Lauder Sumptuous Extreme Mascara

Producteigenschappen Estée Lauder Sumptuous Extreme Mascara

 • Voor verlenging van je wimpers
 • Dikke borstel
 • Kleur zwart
 • Niet waterproof

Bestel de Estée Lauder Sumptuous Extreme Mascara op onderstaande vertrouwde webshops:

 

2. Chanel Le Volume De Chanel Mascara

Chanel Le Volume De Chanel Mascara

Producteigenschappen Chanel Le Volume De Chanel Mascara

 • Om je wimpers meer volume te geven
 • Dikke siliconen borstel
 • Kleur zwart
 • Niet waterproof

Bestel de Chanel Le Volume De Chanel Mascara op onderstaande vertrouwde webshops:

 

3. Dior Diorshow Iconic Overcurl Mascara

Dior Diorshow Iconic Overcurl Mascara

Producteigenschappen Dior Diorshow Iconic Overcurl Mascara

 • Voor het creëren van krul en volume
 • Gebogen borstel
 • Kleur multi
 • Niet waterproof

Bestel de Dior Diorshow Iconic Overcurl Mascara op onderstaande vertrouwde webshops:

 

 

4. Lancôme Grandiôse Mascara

Lancôme Grandiôse Mascara

Producteigenschappen Lancôme Grandiôse Mascara

 • Voor het verlengen en creëren van volume
 • Gebogen borstel
 • Kleur zwart
 • Niet waterproof

Bestel de Lancôme Grandiôse Mascara op onderstaande vertrouwde webshops:

 

5. Clinique High Impact Waterproof Mascara

Clinique High Impact Waterproof Mascara

Producteigenschappen Clinique High Impact Waterproof Mascara

 • Voor het creëren van krul en volume
 • Dikke borstel
 • Kleur zwart
 • Wel waterproof

Bestel de Clinique High Impact Waterproof Mascara op onderstaande vertrouwde webshops:

 

 

4. Nog 5 aanbevelingen als je op zoek bent naar een goede mascara

Je zult begrijpen dat dit niet de enige goede opties die voor je in aanmerking komen als je op zoek bent naar een goede mascara om je wimpers meer volume te geven. Vind je het prettig om meerdere merken met elkaar te vergelijken? Neem dan zeker de onderstaande 5 aanbevelingen ook mee in je overweging!

5. De populairste merken

Er zijn diverse merken die een goede mascara aanbieden. De meest vooraanstaande cosmeticamerken hebben een aantal goede mascara’s op de markt gebracht. Hierbij kun je onder andere denken aan Estée Lauder, Chanel, Dior, Lancome, Clinique, L’Oreal Paris, Maybelline en Max Factor. Let op, er zijn uiteraard meer merken die een goede mascara aanbieden en in aanmerking zouden komen voor de titel beste mascara die je in 2022 kunt krijgen.

6. Hoe is deze lijst tot stand gekomen?

Deze lijst waarin we een aantal mascara’s onder je aandacht brengen en aanbevelen als “de beste” is met zorg en op een onafhankelijke manier tot stand gekomen. We hebben ons hierbij laten inspireren door beoordelingen van bekende- en betrouwbare aanbieders als bol.com, Coolblue, de Consumentenbond. Tevens hebben we de beoordeling van kleinere aanbieders meegenomen om onze lijst met de beste mascara producten voor je op te stellen.

Mascara beste

7. Veelgestelde vragen over mascara

7.1. Hoe mascara aanbrengen?

Voor het aanbrengen van mascara kun je diverse technieken toepassen. Je kunt de laagjes al kammend opbrengen waarbij je een opwaartse beweging maakt vanaf de wimperaanzet. Extra dikte krijg je door de borstel tegen de wimperaanzet te duwen en zigzaggend het borsteltje naar boven te werken. Je kunt er uiteraard voor kiezen om meerdere lagen mascara aanbrengen. Het is wel belangrijk dat je ook de kleinste haartjes (in de binnenste- en buitenste ooghoeken) meeneemt. Deze haartjes kun je het eenvoudigst bereiken als je een gebogen borsteltje gebruikt. Je zult merken dat dit echt een verschil maakt.

7.2. De beste manier om mascara te verwijderen

Het is verstandig om de mascara iedere avond voordat je naar bed gaat te verwijderen. Je voorkomt hiermee dat je ooghaartjes beschadigd raken. Uitzondering hierop is een extra soepele mascara kan langer gedragen worden. Deze mascara is speciaal ontwikkeld om langer te dragen.

Je kunt mascara op een eenvoudige manier verwijderen met behulp van een oog make-up remover op waterbasis. Je kunt deze make-up remover op een wattenschijfje doen en om de wimper heen vouwen. Het is zeker niet goed om hard te wrijven omdat je hierdoor je wimpers en de dunne huid om je ogen kunt beschadigen.

Als je een waterproof mascara gebruikt, heb je hiervoor een tweefasen remover nodig. Dit is een product op oliebasis waardoor de mascara wordt opgelost. Aansluitend hierop willen we je onder de aandacht brengen dat het gebruik van babyolie om je mascara te verwijderen zeker géén goede keuze is. Hierdoor ontstaat immers een vettige waas over de ogen waardoor het bijna niet mogelijk is om de volgende dag mascara aan te brengen. Door de vettigheid ontstaan er dan zwarte vlekken.

7.3. Hoelang blijft mascara goed?

Wat niet iedereen weet is dat op mascara een houdbaarheidsdatum zit. Deze datum staat vermeld op het flesje of de tube. Een bedorven mascara is eenvoudig te herkennen aan de geur (het begint muf te ruiken), de matte kleur en de klonterige structuur.

Daarnaast is het zeker goed om een mascara niet langer dan 3 maanden te gebruiken omdat het borsteltje vies kan worden door bijvoorbeeld poederdeeltjes van de oogschaduw. Hierdoor kan er een bron van bacteriën ontstaan omdat je het borsteltje steeds terug stopt in het flesje. Door het gebruik van bedorven mascara loop je de kans op oogontsteking. Het is ook zeker aan te raden om het cosmeticaproduct weg te gooien als je twijfelt en een nieuwe mascara te kopen. Je weet nu wat de beste mascara is die je in 2022 kunt krijgen!

 

Delen:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp
Email
Gerelateerde reviews