Beste donzen dekbed

Beste donzen dekbed 2022

Om heerlijk onder te slapen

Veel mensen vragen zich af wat het beste donzen dekbed op de markt is. Het antwoord hierop is echter heel lastig te geven aangezien dit van verschillende factoren afhangt. De ene persoon wil bijvoorbeeld meer gewicht op zich voelen om lekker te kunnen slapen maar niet iedereen heeft dezelfde warmtebehoefte. Het is dus heel lastig om slechts één beste donzen dekbed te benoemen. Daarom hebben we diverse donzen dekbedden voor je getest en deze koopgids opgesteld. We vertellen hierin alles over donzen dekbedden, waar je op moet letten bij aankoop en geven diverse optie die als beste donzen dekbed in aanmerking komen. Tot slot geven we antwoord op de meest gestelde vragen over donzen dekbedden. Ben jij dus op zoek naar het beste donzen dekbed van 2022 neem dan vooral deze koopgids door. Zo kun je uiteindelijk een weloverwogen keuze maken.

Dit zijn de beste donzen dekbedden van 2022

In de top 10 beste donzen dekbedden zijn de webshops met de beste prijs automatisch geselecteerd. Je hebt dus direct de voordeligste webshop te pakken!


De 5 beste donzen dekbedden van 2022 uitgelicht

Nu je beschikt over voldoende informatie over donzen dekbedden en weet waar je op moet letten bij aankoop, kun je overgaan tot het zetten van de volgende stap: het kijken welke optie het beste bij je wensen en budget past. We helpen je hierbij een handje door je te attenderen op een aantal aanbevelingen die wat ons betreft de beste donzen dekbedden van 2022 zijn. We hebben de beste opties waaruit je kunt kiezen voor je op een rijtje gezet zodat jij een weloverwogen keuze kunt maken.


1. iSleep Donzen Dekbed

Het iSleep Donzen Dekbed is een comfortabel donzen dekbed gevuld met 100% witte eendendons. Dit luxe donzen dekbed voelt heerlijk zacht en luchtig aan. Dons heeft de eigenschappen dat het zeer licht is en goed ventileert voor een optimaal en comfortabel slaapklimaat. Dons isoleert de lichaamstemperatuur waardoor een donzen dekbed je heerlijk warm houdt, zelfs tijdens de koudste winterse nachten. Dit dekbed is cassette gestikt met opstaande schotjes. De tijk is gemaakt van 100% fijne perkal katoen. Dekbed is voorzien van het NOMITE keurmerk en is geschikt voor mensen die allergisch zijn voor huisstofmijt. Dit dekbed heeft een warmteklasse 1 en is geschikt voor de winter.

Productspecificaties iSleep Donzen Dekbed

 • Warmteklasse: 1
 • Vulgewicht: 880
 • Beoordeling: 9,8

Bestel het iSleep Donzen Dekbed op onderstaande vertrouwde webshops:


2. Dusk till Dawn All Year Donzen Dekbed

Dit donzen all year dekbed is gevuld met 90% witte Europese ganzendons en 10% ganzenveertjes. Dons is een 100% natuur product met een superieur isolatievermogen in verhouding tot het gewicht. Daardoor is er weinig vulling nodig voor een geweldig isolerend vermogen. Het dekbed voelt hierdoor heerlijk warm, licht en fluffy aan. Het gebruikte dons is volgens RDS gecertificeerd (Responsible Down Standard). De tijk van dit ganzen donzen dekbed is van 100% zuiver, zacht en fijn katoen NM100 voor comfortabele nachten en heeft het Nomite, Downafresh en OEKO-TEX 100 keurmerk. Dit wil zeggen dat het om een product gaat dat geschikt is voor mensen met een huisstofmijt allergie en dat er tijdens de productie gebruik wordt gemaakt van natuurlijke reinigingsproducten en er geen schadelijke chemicaliën worden gebruikt. De tijk zorgt er daarnaast voor dat het dekbed vocht regulerend en niet-transpirerend is en staat garant voor jaren slaapcomfort.

Productspecificaties Dusk till Dawn All Year Donzen Dekbed

 • Warmteklasse: 3
 • Vulgewicht: 770
 • Beoordeling: 9,6

Bestel het Dusk till Dawn All Year Donzen Dekbed op onderstaande vertrouwde webshops:


3. White Cloudz – donzen dekbed

Het White Cloudz – donzen dekbed is lekker vol gevuld met 90% eendendons zoals in de Oostenrijkse dekbedden. Samen met de fijne stof zorgt dit voor een hele mooi kwaliteit dekbed voor een goede prijs. De tijk is een dicht geweven en toch soepele mako-perkal stof van 100% katoen. De warmteklasse van dit heerlijke dekbed is 4 wat het een heerlijk aangenaam zomerdekbed maakt.

Productspecificaties White Cloudz – donzen dekbed

 • Warmteklasse: 4
 • Vulgewicht: 520
 • Beoordeling: 9,3

Bestel het White Cloudz – donzen dekbed op onderstaande vertrouwde webshops:


4. Dusk till Dawn 4 Seizoenen Donzen Dekbed

Dit donzen vier seizoenen dekbed is gevuld met 90% witte Europese ganzendons en 10% ganzenveertjes.  Het gebruikte dons is volgens RDS gecertificeerd (Responsible Down Standard). De tijk van dit ganzen donzen dekbed is van 100% zuiver, zacht en fijn katoen NM100 voor comfortabele nachten en heeft het Nomite, Downafresh en OEKO-TEX 100 keurmerk. Dit wil zeggen dat het om een product gaat dat geschikt is voor mensen met een huisstofmijt allergie. Doordat dit donzen dekbed een 4 seizoenen dekbed is heeft het warmteklasse 1 t/m 4. Je kunt dus zelf bepalen hoe warm je wilt slapen.

Productspecificaties Dusk till Dawn 4 Seizoenen Donzen Dekbed

 • Warmteklasse: 1 t/m 4
 • Vulgewicht: 500
 • Beoordeling: 9,0

Bestel het Dusk till Dawn 4 Seizoenen Donzen Dekbed op onderstaande vertrouwde webshops:


5. iSleep Donzen 4-Seizoenen Dekbed

Dit Luxe donzen 4-Seizoenen dekbed behoort tot de top van het dekbedden segment. Dit dekbed voelt heerlijk zacht en comfortabel aan. Dons is super licht en heel goed ventilerend. Hierdoor zul je geen last krijgen van een broeierig gevoel. Dons isoleert de lichaamstemperatuur waardoor dit dekbed je heerlijk warm houdt, zelfs tijdens de koudste winterse nachten. Dit 100% ganzen donzen dekbed is licht, zacht en soepel. Het dekbed bestaat uit Eén zomerdekbed en één voor- en najaarsdeel. Samen vormen ze het ideale winterdekbed. De dekbedden zijn deelbaar door middel van een knoopsluiting. Dit dekbed is voorzien van het NOMITE label. Dit is een keurmerk van de Europeaan Down & Feather Association (EDFA). Dit label betekent dat het dekbed geschikt is voor mensen met een huisstofmijt allergie. Dit wordt gerealiseerd door de extra dicht geweven tijk die ervoor zorgt dat huisstofmijt niet kan binnendringen in het dekbed. Daarnaast wordt er alleen gebruik gemaakt van zorgvuldig gesorteerde en gereinigde dons en veren volgens de Europese norm.

Productspecificaties iSleep Donzen 4-Seizoenen Dekbed

 • Warmteklasse: 1 t/m 4
 • Vulgewicht: 800
 • Beoordeling: 8,8

Bestel het iSleep Donzen 4-Seizoenen Dekbed op onderstaande vertrouwde webshops:


Nog 5 aanbevelingen als je op zoek bent naar het beste donzen dekbed die je in 2022 kunt kopen

Vind je het prettig om nog meer opties te vergelijken om een keuze te kunnen maken voor de voor jou beste donzen dekbed van 2022? Dan hebben we hieronder nog vijf interessante aanbevelingen voor je op een rijtje gezet.

De populairste merken

Welk donzen dekbed voor jou in aanmerking komt, is niet alleen afhankelijk van je wensen maar voor een deel ook van je budget. Wat voor de één een goed en betaalbaar donzen dekbed is hoeft dat voor de ander niet te zijn. Daarnaast hebben veel merken donzen dekbedden op de markt gebracht. Of je met ieder merk een goede keuze maakt, is echter de grote vraag. Het verschil in kwaliteit die de verschillende merken aanbieden kan aanzienlijk zijn. Merken als iSleep, Dusk till Dawn, Silently, Duvet Doré en Meisterhome zijn de absolute topmerken op dit gebied. Zoals je in onze reviews hebt kunnen lezen, zijn deze merken in meerdere opzichten onderscheidend ten opzichte van andere aanbieders.

Donzen dekbed beste

Informatie over donzen dekbedden

Wat is een donzen dekbed?

Dons is een zachte pluis zonder harde pen of schacht. Je kunt het zien als de onderlaag van watervogels. Aangezien dat misschien een beetje typisch klinkt, leggen we het even uit: Als je je een gans of een eend bekijkt zie je dat de vogel compleet bedekt is met veren. Deze veren zijn wél voorzien van een harde schacht of pennen. Deze verenlaag is eigenlijk de afdeklaag van het gehele verenpak en door de harde schacht blijven deze mooi gesloten en op zijn plaats zitten. Onder de verenlaag zit namelijk het dons. Dit is lekker zacht en zorgt ervoor dat de gans of eend het lekker warm heeft. Dons vormt dus eigenlijk de onderlaag van watervogels. Dons bestaat uit vele kleine haartjes die weer voorzien zijn van weerhaakjes. Hierdoor is deze vulling als geen ander in staat om warmte vast te houden.

Tips voor het kopen van het beste donzen dekbed

Als je op zoek gaat naar een goed donzen dekbed van zijn er een aantal punten om rekening mee te houden. Je wilt natuurlijk wel dat je het voor jou beste donzen dekbed van 2022 uitkiest. We hebben daarom een aantal tips voor het kopen van een donzen dekbed voor je op een rijtje gezet. Zo kun je uiteindelijk een weloverwogen keuze maken.

Het formaat

Donzen dekbedden zijn verkrijgbaar in allerlei soorten en maten. Om koude voeten of nek te voorkomen is het belangrijk dat je dekbed hetzelfde formaat heeft als je matras. Liever nog iets langer zodat je er helemaal onder past. Er zijn zowel eenpersoons donzen dekbedden als tweepersoons donzen dekbedden verkrijgbaar. Het is maar net wat je prettig vindt. De meest voorkomende maten zijn een donzen dekbed 140 x 200 cm, een donzen dekbed 200 x 200 cm, een donzen dekbed 200 x 220 cm of een donzen dekbed 220 x 240 cm.

Eendendons of ganzendons dekbed?

Donzen dekbedden kunnen zowel van eendendons als van ganzendons gemaakt zijn. Het isolatievermogen van ganzendons is iets hoger dan het isolatievermogen van eendendons (bij gelijkwaardige grootte heeft het eendendons 87% van het isolatievermogen van het ganzendons). Daarnaast zijn de donspluizen van de gans over het algemeen groter dan die van de eend. Hierdoor is ganzendons meer gewild, en daardoor ook duurder, dan eendendons.

De tijk van een donzen dekbed

Het tijk is de buitenste laag van een dekbed. Je kunt het zien als het omhulsel van het dekbed. Dit is de laag die als het ware tegen je lichaam aan ligt. Weliswaar in de meeste gevallen met een overtrek ertussen maar de tijk van een donzen dekbed kun je zien als de stof die de boel bij elkaar houdt. Een tijk kan gestikt zijn in vierkanten vlakken of rechthoekige banen waarbij de vierkante vlakken veruit de voorkeur hebben. Hierdoor blijft het dons goed op zijn plaats en kan niet naar benden zakken waardoor je heerlijk warme voeten hebt maar voor de rest kou ligt te lijden in je eigen bed. Het is belangrijk dat de tijk volledig donsdicht is en vocht goed kan opnemen en afvoeren. Volledig donsdicht wil zeggen dat het dons er niet door naar buiten kan piepen waardoor je uiteindelijk steeds minder dons in je dekbed overhoudt. Doordat een tijk volledig donsdicht krijgt huisstofmijt ook geen kans om zich in het dons te nestelen. Dat betekent dat een donzen dekbed met een volledig donsdichte tijk ook anti allergisch is. In veel gevallen is de tijk gemaakt van katoen. Dit materiaal neemt het vocht goed op en is daarnaast ook goed schoon te houden.

De vulkracht van een donzen dekbed

In Europa wordt de kwaliteit van een donzen dekbed weergegeven in de zogenaamde ‘vulkracht’: hoe hoger de vulkracht, hoe beter de kwaliteit van het dons. Dons met een hoge vulkracht isoleert beter en blijft langer mooi. De vulkracht zegt echter niets over de warmte-isolatie of warmteklasse van een dekbed. Wanneer de vulkracht namelijk lager is, wordt er wat meer dons toegevoegd om dezelfde isolatiewaarde te behalen.

Warmteklasse van een dons dekbed

Zoals je misschien begrepen hebt, zijn donzen dekbedden ingedeeld in warmteklassen.

 • Warmteklasse 1:

Warmteklasse 1 is zéér geschikt voor koude slaapkamers en/of mensen die het snel koud hebben.

 • Warmteklasse 2:

Warmteklasse 2 is in Nederland de meest gekozen warmteklasse. Deze dekbedden passen namelijk goed bij ons klimaat.

 • Warmteklasse 3:

Warmteklasse 3 dekbedden zijn speciaal gedacht voor mensen die het wat sneller warm hebben. Daarnaast zijn ze geschikt voor gebruik in verwarmde kamers.

 • Warmteklasse 4:

Warmteklasse 4 zijn echte zomerdekbedden. Zelfs tijdens warme zomernachten bieden deze dons dekbedden een optimaal comfort.

Bestaat een donzen dekbed 100% uit dons?

Misschien laten we nu op brute wijze je droom uiteen klappen maar een donzen dekbed is zelden van 100% dons gemaakt. Bij de meeste donzen dekbedden bestaat een deel van de vulling uit veertjes. Dons is namelijk duurder dan veren dus om donzen dekbedden betaalbaar te houden wordt er tevens gebruik gemaakt van veren. Veertjes houden de warmte echter minder goed vast, nemen lichaamsvocht minder goed op, zijn zwaarder en maken meer geluid dan dons. Bovendien kunnen er scherpe puntjes aan de veertjes zitten, waarmee ze door de tijk heen naar buiten dringen. Een ‘donzen’ dekbed moet voor minimaal 60% uit dons bestaan om de naam donzen dekbed te mogen dragen. De rest bestaat dan uit veertjes.

Hoe is deze lijst met beste donzen dekbedden tot stand gekomen?

Voor de totstandkoming van onze lijst met beste donzen dekbedden testen en vergelijken wij allereerst zelf de producten en dat was uiteraard geen straf! Daarnaast hebben we rekening gehouden met de reviews van gebruikers bij betrouwbare online winkels als Amazon en Bol.com. Tot slot hebben we de beoordeling van grotere- en kleinere aanbieders én de testresultaten van onafhankelijke vergelijkingssites zoals de Consumentenbond en Kieskeurig meegenomen om onze lijst met de beste donzen dekbedden van 2022 voor je op te stellen.

Veelgestelde vragen over donzen dekbedden

Oostenrijks of Siberisch dons?

Veel mensen denken ten onrechte dat de herkomst van dons iets zegt over de kwaliteit. Zo zou dons uit koude klimaten beter zijn dan dons uit gematigde klimaten. “In Siberië kan het extreem koud worden, dus zal het dons wel erg goed zijn”, is de gedachte. Deze redenatie is echter volkomen onzin. Dons uit koudere landen is niet beter dan dons uit landen met een milder klimaat. Er is maar 1 maatstaf als het om de kwaliteit van het dons gaat, en dat is zoals eerder aangegeven de vulkracht.

Speelt de kleur van dons een rol?

Een ander veel voorkomend misverstand is dat de kleur van dons invloed heeft op de kwaliteit. Ook dit is zeker niet waar. Veel mensen kiezen voor een dekbed van wit dons maar dit heeft veel meer een praktische factor. Witte dons is populairder omdat het minder door de tijk schijnt. Zeker als je lichte overtrekken gebruikt, kunnen deze nog wel eens doorschijnen. Een wit dekbed oogt dan nét even wat beter en frisser dan een dekbed waar grijs of bruin dons doorheen schijnt.

Kan dons slijten?

Ja, met de jaren neemt de vulkracht af en slijt het dons. Een donzen dekbed gaat gemiddeld zo’n 7 tot 10 jaar mee. Daarna is deze echt aan vervanging of nieuwe opvulling toe.

Kan een donzen dekbed gewassen worden in de wasmachine?

Of je donzen dekbed gewassen mag worden staat op de labels die aan het dekbed genaaid zitten. In veel gevallen wordt het echter afgeraden om een donzen dekbed in de wasmachine te stoppen. Zelf wassen gaat namelijk zo goed als altijd ten koste van de kwaliteit van het dons. Daarnaast is het ook een hele klus om het dons diep binnenin het dekbed goed droog te krijgen en ervoor e zorgen dat het dons zacht en pluizig blijft en zich niet ophoopt tot aan elkaar vastgeplakte hoopjes. Wil je je donzen dekbed echter toch wassen of reinigen? Ga hiervoor dan naar de stomerij.

Waar kun je het beste een donzen dekbed kopen?

Zoals je misschien begrepen hebt, kun je voor een donzen dekbed bij verschillende winkels terecht. Je maakt het jezelf echter een stuk gemakkelijker als je besluit om een goed donzen dekbed online te bestellen. Hiervoor kun je prima bij onder andere bij Bol.com of Amazon terecht. Je bestelling wordt in de meeste gevallen al de volgende werkdag bij je thuis afgeleverd. Daarnaast is de keuze natuurlijk ook snel gemaakt aangezien je nu immers weet wat voor jou het beste donzen dekbed van 2022 is!

Delen:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp
Email
Gerelateerde reviews