5 beste manieren om een kleine ruimte te verwarmen

5 beste manieren om een kleine ruimte te verwarmen

We leven in dure tijden. Zeker ook energie is flink duurder dan het een aantal jaren geleden was, en dat betekent dat we er zuiniger mee om moeten springen als we niet met een torenhoge energierekening geconfronteerd willen worden. Maar als het buiten koud is, wil je binnen wel in een comfortabele temperatuur kunnen vertoeven. Hoe doe je dat zonder je verwarming op hoge toeren draait om je huis te verwarmen? Twee zaken zijn daarbij belangrijk. Ten eerste het feit dat je het eigenlijk alleen warm hoeft te maken in de ruimte waarin je daadwerkelijk bent en ten tweede dat het loont om zo min mogelijk gas te gebruiken, want dat is erg prijzig. Met andere woorden: de centrale verwarming is eigenlijk niet de beste optie. Wat dan wel? We bespreken de vijf beste manieren om een kleine ruimte te verwarmen.

Ventilatorkachel

Een makkelijke optie is om lokaal een kleine ruimte te verwarmen is door gebruik te maken van een ventilatorkachel. Dit is een kleine kachel met daarin een elektrisch verwarmingselement om lucht te verwarmen. Een ventilator blaast die warme lucht vervolgens de ruimte in. Een groot voordeel van een ventilatorkachel is dat het voor snelle opwarming van een kleine ruimte zorgt, omdat er direct afgifte van warme lucht ontstaat die ook meteen verplaatst wordt. Ook handig is dat ventilatorkachels doorgaans compact en relatief licht zijn, waardoor ze gemakkelijk te verplaatsen en op te bergen zijn. Zo kun je hem gemakkelijk overal gebruiken waar je hem nodig hebt. Ventilatorkachels zijn ook niet zo duur als andere verwarmingsmethoden. Let op wanneer je er een gebruikt dat je hem niet te dicht bij obstakels of muren zet om een optimale luchtstroom te behouden en kans op brandgevaar te voorkomen. Klik op de link voor meer informatie over ventilatorkachels.

Keramische kachel

Een alternatief voor de ventilatorkachel is de keramische kachel. Deze maken gebruik van een keramisch verwarmingselement dat stralingswarmte produceert en vervolgens die warmte verspreidt door een ventilator. Keramische kachels staan bekend om hun efficiënte en gelijkmatige warmteafgifte. Ze zijn vaak energiezuiniger dan andere traditionele verwarmingsapparaten. Maar dat is niet het enige voordeel van dit soort kachel. Fijn is dat de ventilator in een keramische kachel doorgaans minder geluid produceert dan die in een ventilatorkachel. Ook wordt een keramische kachel niet heet aan de buitenkant, wat een voordeel biedt op het gebied van veiligheid én verplaatsbaarheid: als je naar een andere ruimte gaat, kun je hem gewoon oppakken en meenemen zonder je handen eraan te branden. Plaats een keramische kachel altijd op een vlakke ondergrond en onderhoud de ventilator om ervoor te zorgen dat hij optimaal blijft functioneren.

Elektrische convectorkachel

Elektrische convectorkachel

Een andere, wat krachtigere mogelijkheid is een elektrische convectorkachel. Dit zijn kachels die de lucht verwarmen met behulp van een elektrisch verwarmingselement en de warmte vervolgens via convectie verspreiden. Deze manieren van de lucht verwarmen is vergelijkbaar met die van de CV, alleen dan elektrisch. Echter biedt een elektrische convectorkachel, net als een ventilatorkachel, onmiddellijke warmte. Zo warmt de ruimte sneller op. Elektrische kachels zijn verkrijgbaar in verschillende maten en modellen die passen bij verschillende formaten ruimtes. Ze kunnen aan de muur bevestigd worden, maar ook op de grond staan. Er bestaan modellen met een instelbare thermostaat en een timer, waardoor je veel controle kunt hebben over het functioneren van de kachel. Elektrische convectorkachels zijn doorgaans wel wat groter en zwaarder en daardoor wat minder goed verplaatsbaar. Toch is het gebruik ervan letterlijk niet meer dan de stekker in het stopcontact steken en op de knop drukken om hem aan te zetten, dus in die zin leent het concept zich wel als mobiele verwarmingsmethode.

Infraroodverwarming

Een interessant, modern alternatief voor de elektrische convectorkachel is infraroodverwarming. Deze komt in de vorm van platte elektrische panelen die je aan de muur kunt bevestigen. Deze produceren stralingswarmte, maar deze warmte wordt niet afgegeven aan de lucht, maar aan mensen en objecten die binnen het bereik ervan staan. Met andere woorden: een infraroodpaneel verwarmt jou en niet de lucht. Dat maakt het een stuk efficiënter. Zo gaat er minder energie verloren. Infraroodverwarming maakt ook geen gebruik van een ventilator, waardoor het een ‘stille’ manier van verwarmen is. Ook is het een prettige optie voor mensen met allergieën, want door het ontbreken van de ventilator zorgt een infraroodpaneel niet voor luchtcirculatie. Infraroodpanelen zijn over het algemeen geen verplaatsbare verwarmingsoptie. Plaats ze op strategische locaties om de stralingswarmte die ze produceren maximaal te benutten. Zorg dat er geen objecten in de weg staan die vervolgens in plaats van jou verwarmd worden door het paneel.

Oliegevulde radiator

Een wat meer ouderwetse, maar desalniettemin interessante optie, is een oliegevulde radiator. Dit is een verwarmingstoestel dat gevuld is met thermische olie die warmte absorbeert en vervolgens langzaam vrijgeeft. Oliegevulde radiatoren staan bekend om hun duurzaamheid en stille werking. Dat laatste komt omdat ze geen ventilator hebben. De duurzaamheid is het gevolg van het feit dat ze langdurig warmte behouden. Je hoeft de kachel niet constant aan te hebben staan om er warmte van te ontvangen. Dat zorgt er ook meteen voor dat een oliegevulde radiator minder geschikt als een verplaatsbare verwarmingsmethode. Doordat de kachel ook na het uitzetten warm blijft, moet je er voorzichtig mee omspringen. Je moet blijven letten op (ver)brandgevaar. Voor een optimale warmteverdeling, moet je een oliegevulde radiator op een strategische locatie in de ruimte zetten.

Op deze manieren kun je een kleine ruimte warmte verwarmen zonder hiervoor de CV te hoeven gebruiken en gas te moeten verstoken. Natuurlijk moet je net zo goed letten op je stroomverbruik, want bovenstaande methodes kunnen stroomvreters zijn. Ga er dus verstandig mee om. Goedkopere methodes om jezelf op te warmen zonder een van bovenstaande opties te hoeven gebruiken, zijn een elektrisch kussentje of een hittepit. Deze kun je dicht tegen je aan houden terwijl ze warmte afgeven, waardoor je het warm krijgt ondanks het feit dat de lucht in de ruimte koud is. Wel verwarmen deze zaken je lichaam maar lokaal, dus de vraag is of het voldoende oplevert om het écht lekker warm te krijgen. Anders is je extra warm aankleden altijd nog een goedkope manier om het toch een beetje warmer te hebben. Dan gebruik je je eigen lichaamswarmte om warm te blijven.

Delen:
Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp
Email
Gerelateerde reviews